Ολομέλεια της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες 24 Δήμων που δεν κατέθεσαν αντιρρήσεις επί των αναρτημένων δασικών χαρτών, ένα είδος διατήρησης των κτισμάτων που δεν βρίσκονται εντός προστατευμένων περιοχών και λύση για τις οικιστικές πυκνώσεις, θα είναι μερικά από όσα θα φέρει στην Βουλή το Μάρτιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα, στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, υπάρχει και η ανάρτηση των δασικών χαρτών που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά, δεδομένου των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Τσιρώνη.

Όπως εξήγησε στο economix.gr ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβωσης, σκοπός του υπουργείου είναι να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες τόσο με τις επιταγές του ΣτΕ, όσο και με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά λόγω του χαρακτηρισμού τους ως οικιστικές πυκνώσεις και σε δεύτερη φάση, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εξηγεί τις επιμέρους λεπτομέρειες, θα εξετάζεται ανά περίπτωση η κάθε πύκνωση. Για παράδειγμα, αν μια ιδιοκτησία βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί Natura, θα είναι ανέφικτο να διατηρηθεί. Αντίθετα, το Δημόσιο, δεν θα μπορεί να έχει αξιώσεις από περιπτώσεις όπως η Πάτμος που είχε χαρακτηριστεί στην πλειονότητα της ως δασική – παρά το γεγονός πως το μόνο που έχει στην βλάστηση της είναι φρύγανα.

«Όσοι ήταν στις οικιστικές πυκνώσεις, αφενός θα μπορούν να κάνουν αντίρρηση και αφετέρου να υπαχθούν σε μία ρύθμιση για να μην θεωρούνται κατεδαφιστέοι μέχρι να ελεγχθούν ανά περίπτωση» εξηγεί ο κ. Αραβώσης.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται η πρόταση να υπάρξει ένα είδος διατήρησης, όσων κτισμάτων όμως δεν βρίσκονται εντός προστατευμένων περιοχών και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, για τους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων.

Σημαντική διάταξη που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι φυσικά και η δεύτερη ευκαιρία σε όσους πολίτες δεν κατέθεσαν αντίρρηση, πιστεύοντας πως ο δήμος τους θα μπει στην διαδικασία να στείλει εγκαίρως τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις. Έτσι, ιδιοκτήτες σε 24 δήμους, που έμειναν μετέωροι, θα μπορέσουν με την νέα ρύθμιση να προβούν σε αντίρρηση και κατά συνέπεια να διεκδικήσουν την περιουσία τους έναντι του Δημοσίου.

Εντός Μαρτίου, όπου και θα κατατεθεί το πολύ νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα μπουν πάλι σε ρυθμούς ενστάσεων. Η μία κατηγορία πολιτών θα είναι εκείνοι που είχαν εξαιρεθεί από τους δήμους τους στο πλαίσιο των οικιστικών πυκνώσεων και των ορίων που είχαν κατατεθεί. Αυτοί λοιπόν, θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αντίρρηση τους και να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους έναντι του δημοσίου. Η δεύτερη κατηγορία, αφορά τις περιοχές που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία αναρτησης χαρτών και από τα εργαλεία που θα έχουν στην διάθεση τους, εκτός δηλαδή των αντιρρήσεων, είναι και οι αιτήσεις για προδηλα σφάλματα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αραβώσης, όσοι χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί και μερικώς κυρωθεί, δεν πρόκειται να «πειραχτούν» καθώς έχουν κατά μία έννοια κλείσει και η μόνη αλλαγή είναι να προστεθούν όσες περιοχές είχαν εξαιρεθεί. Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΥΠΕΝ, σημειώνουν πως η ηγεσία δεν θέλει η ρύθμιση που θα φέρει να κριθεί αντισυνταγματική και έτσι, πριν παρουσιαστεί η πρόταση, θα πάρει το πράσινο φως του ΣτΕ και έπειτα προωθηθεί στην Βουλή για ψήφιση.