Περιθώριο 90 ημερών έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, καθώς το σημερινό καθεστώς προστασίας λήγει στα τέλη Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, διατυπώνονται φόβοι ότι η κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου μπορεί να λάβει διαστάσεις κοινωνικής έκρηξης, με τα funds να παρουσιάζουν πιο σκληρή στάση έναντι των τραπεζών, αφού εκείνα θα είναι οι κάτοχοι κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγυήσεις σπίτια πρώτης κατοικίας.
Ο πολιτικός υδράργυρος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέβηκε από τη διαμάχη που ξέσπασε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στον OPEN TV είπε μεταξύ άλλων ότι όποιος αισθάνεται ότι κινδυνεύει το σπίτι του πρέπει να πάει στις τράπεζες, να μπει στην πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου και να πάρει την προστασία.
Όποιος διαφωνήσει και πει ότι τα κριτήρια είναι χαμηλά, να του υπενθυμίσω ότι τα κριτήρια της πλατφόρμας δεν τα έβαλε ο «νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης» αλλά ο «αριστερός Τσίπρας». Πρόσθεσε από την 1η Μαΐου, κάποιος, παραδείγματος χάριν, που θα βλέπει η τράπεζα στο λογαριασμό του ότι έχει χρήματα και, ταυτόχρονα, χρωστά τη δόση του, αυτός δεν θα έχει προστασία. Θέλω να είμαι σαφής σ’ αυτό: Καλώς δεν θα έχει.
Το «Μερα25» παίρνει θέση στο νέο σκηνικό
Η προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να γίνει αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τα κόμματα της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του κόμματος Μέρα25 Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης έχει προγραμματίσει αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στη μία το μεσημέρι ανοίγοντας το θέμα των κόκκινων δάνειων , το σχέδιο Ηρακλής και αναμένεται να διατυπώσει την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα μετά την κατάργηση της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέρα 25 αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο καθεστώς που θα δίνει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αναμένεται να διογκωθεί τους επόμενους μήνες.
Πάντως η παρουσία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ είπε ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να διαμορφώσει κουλτούρα πληρωμών στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κατεύθυνση ότι η περίοδος χάριτος έφθασε στο τέλος της.
Πόσοι έχουν καταθέσει αίτηση ;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους η πορεία των αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά από 31 εβδομάδες έχουν υποβληθεί μόλις 1982 αιτήσεις , οι οποίες διαβιβάστηκαν προς τις τράπεζες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 686 ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες εκ των οποίων έχουν γίνει αποδεχτές μόλις οι 273.Οι υπόλοιπες 413 προτάσεις ρυθμίσεων που δεν ήταν ικανοποιητικές από τις τράπεζες θα πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρεθεί μία πιο δίκαιη ρύθμιση. Η κρατική επιδότηση έχει δοθεί μέχρι σήμερα 177 δανειολήπτες με το υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτεί μέρος του δανείου και μέχρι του ποσού των 80.000 ευρώ.
Παρά τις ανησυχίες και τους φόβους που προκαλεί η κατάργηση της προστασίας της 1ης κατοικίας από τις αρχές Μαΐου, η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην πλατφόρμα θεωρείται χαμηλή, καθώς τώρα προετοιμάζονται 42.107 δανειολήπτες για να τη κατάθεση της αίτησης και 63.416 ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι πλειστηριασμοί στην πλατφόρμα e-auction
Από τα 20 ευρώ ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης προφοράς από ιδιώτες που αναζητούν τα χρέη από τους οφειλέτες στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την εταιρεία Ιχθυοτροφεία Παγασητικού και ως επισπεύδουσα εταιρεία εμφανίζεται η εταιρεία BIOMAR Hellenic. Στη λίστα της 1ης προσφοράς αυξάνεται σταδιακά οι τιμές των πρώτων προσφορών, χωρίς την εμφάνιση των τραπεζών, οι οποίες τα δικά τους τα αιτήματα εμφανίζονται για απαιτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Στα 100 ευρώ ως τιμή 1ης προφοράς ήταν η Intrum Hellas βγάζοντας στο σφυρί αγροτεμάχιο. Η Alpha Bank προχωράει στον πλειστηριασμό αποθήκης σε οφειλέτη που διαμένει στη Φιλοθέη για απαίτηση 100.000. Στο σφυρί βγάζει αποθήκες εξ αδιαιρέτου στις 12 Φεβρουαρίου. Οι συμβολαιογράφοι που συμμετέχουν στη διαδικασίες θεωρούν ότι θα ενταθούν τα αιτήματα για πλειστηριασμούς μετά την 1η Μαίου.
Ο …μπούσουλας της κυβέρνησης
«Θεμέλιο» για το χτίσιμο του ενιαίου νόμου, πάντως, θα αποτελέσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019 περί προληπτικής αναδιάρθρωσης και απαλλαγής από τα χρέη. Σε αυτήν θεσπίζονται κανόνες σχετικά με τα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης που τίθενται στη διάθεση του οφειλέτη με οικονομικές δυσχέρειες όταν υπάρχει πιθανότητα αφερεγγυότητας με σκοπό να την αποτρέψουν και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.
Για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με το περιεχόμενο της 1023/2019 θα δημιουργηθεί, καταρχάς, μία ηλεκτρονική υπερπλατφόρμα, όπου είτε το νοικοκυριό είτε η επιχείρηση που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα εισέρχονται και θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση. Σε αυτήν την πλατφόρμα, πέραν από τους οφειλέτες θα συνδέονται και οι πιστωτές. Η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, θα τρέχει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς καμία διαμεσολάβηση. Θα καταχωρούνται οι παράμετροι του οφειλέτη στο σύστημα και θα προκύπτει αν δικαιούται κούρεμα και ρύθμιση ή όχι.