Στην αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, το οποίο θα μετατραπεί σε… μουσείο αλλά ταυτόχρονα και σε Κτηματολογικό Γραφείο, πρόκειται να προχωρήσει η Κως. Τα περίπου 430 τ.μ. θα φιλοξενούν από τη μία κτηματολογικές πράξεις και από την άλλη, κάθε λογής επισκέπτες που επιθυμούν να δουν πως λειτουργούσε το Κτηματολόγιο τον προηγούμενο αιώνα. Το εκθετήριο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μηχανήματα εμβαδομέτρησης που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί για να κτηματογραφήσουν την περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια, το Κτηματολόγιο Κω – Λέρου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, δεδομένου ότι είχαν συσσωρεύσει πολλές εκκρεμότητες καθώς όχι μόνο ήταν υποστελεχωμένο αλλά και ο μοναδικός μηχανικός του συνταξιοδοτήθηκε. Μάλιστα, εδώ και 30 χρόνια εκκρεμεί η μεταγραφή πράξεων εφαρμογής στην πόλη της Κώ, δημιουργώντας σημαντικές δυσχέρειες στις εμπράγματες συναλλαγές, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πήγες στο economix.gr.
Το Κτηματολόγιο Κω – Λέρου και το Υποθηκοφυλακείο Νισύρου στεγάζονται σήμερα στο Δημαρχείο Κω και σε ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο που τους έχει παραχωρήσει το Δικαστικό Μέγαρο.
Η πρόταση του Διευθυντή του Κτηματολογίου Κω – Λέρου Αναστάσιου Στεφάνου είναι να στεγαστεί το Κτηματολόγιο στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο και το δώμα να στεγαστεί το αρχείο. Το ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Στεφάνου, προτείνει ο Α΄ όροφος να αποτελέσει εκθετήριο των μηχανημάτων εμβαδομέτρησης και πολλών ακόμα μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς στις αρχές του 20ου αιώνα για να κτηματογραφήσουν την περιοχή και να αποτελέσει έναν χώρο ερευνητικού και μουσειακού ενδιαφέροντος. Η ιδέα είναι να φιλοξενεί μαθητές, φοιτητές και άλλες ομάδες ανθρώπων που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της μοναδικής κτηματογράφησης στη χώρα μας που έγινε στα Δωδεκάνησα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο κτίριο που εντόπισαν το Κτηματολογίου Κω – Λέρου σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Κω, ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
Σύμφωνα με πηγές από τον Φορέα, με αυτή την ενέργεια, αφενός αξιοποιείται ένα δημόσιο κτίριο, αφετέρου δίνεται μια μοναδική ευκαιρία η μετάβαση στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να σηματοδοτηθεί με την εγκατάσταση του Κτηματολογίου Κω και του Υποθηκοφυλακείου Νισύρου, σε ένα νέο απόλυτα λειτουργικό χώρο.
Το χρονικό
Το Κτηματολόγιο και ειδικότερα η επικείμενη μετάβαση από τα 292 υποθηκοφυλακεία στα 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία (και τα 75 υποκαταστήματα) για τη νέα δομή του κτηματολογίου, αποτέλεσε το έναυσμα για την αγαστή συνεργασία διάφορων κρατικών και ιδιωτικών φορέων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέθεσε τον περσινό Ιούλιο μια μηχανικό με οκτάμηνη σύμβαση, η οποία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων για καταχώριση πράξεων με χωρική μεταβολή.
Ο Δήμος Κω από το Σεπτέμβριο του 2019 διέθεσε δύο διοικητικούς υπαλλήλους με οκτάμηνη σύμβαση, οι οποίοι βοήθησαν στην καταχώριση στα βιβλία μερίδων των εκκρεμουσών πράξεων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω διέθεσε 5 νέους δικηγόρους οι οποίοι κάθε μέρα προσφέρουν εναλλάξ εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
Ο Δήμος Κω και συγκεκριμένα η τεχνική υπηρεσία του, προετοίμασε και διόρθωσε 429 διαγράμματα της επέκτασης του σχεδίου πόλης της Κω, τα οποία κατατέθηκαν και σε ηλεκτρονική μορφή μαζί με τις συντεταγμένες των ακινήτων, ενώ παράλληλα βοήθησε το Κτηματολογικό Γραφείο στην απόκτηση σύγχρονου ηλεκτρονικού υπολογιστή απαιτήσεων με autoCAD και εκτυπωτή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μελλοντικές πράξεις με χωρικές μεταβολές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά για το κομμάτι της επέκτασης του σχεδίου πόλης διευκολύνοντας την όλη διαδικασία καθώς αποτελεί στόχο, εντός του 2020 να ολοκληρωθεί η καταχώριση των πράξεων εφαρμογής και των επιγενόμενων πράξεων.
Πρόκειται για ένα παράδειγμα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εποικοδομητικής συνέργειας πολλών φορέων (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δήμος Κω, Κτηματολόγιο Κω – Ρόδου, Υποθηκοφυλακείου Νισύρου, Δικηγορικός Σύλλογος Κω και ΕΤΑΔ) και αφορά τη λειτουργία του Κτηματολογίου Κω – Λέρου και του Υποθηκοφυλακείου Νισύρου.