Στην υλοποίηση του προγράμματος Δασοπροστασίας, που θα περιλαμβάνει απογευματινές βάρδιες και Σαββατοκύριακα προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, «φέτος, για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της υπηρεσίας μας, μερίμνησε εγκαίρως ώστε να χρηματοδοτήσει τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, προκειμένου αυτές να υλοποιήσουν ετήσιο πρόγραμμα Δασοπροστασίας».
Σύμφωνα με το σκεπτικό και για να ανταποκριθούν οι εν λόγω υπηρεσίες στα καθήκοντα της εν γένει δασοπροστασίας, «και κυρίως στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των λαθροϋλοτομιών και της διακίνησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, στον έλεγχο της λαθροθηρίας, των καταπατήσεων και γενικά των δασικών ανομημάτων αλλά και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων αγροτικής ασφάλειας που έχουν αναλάβει, κρίνεται αναγκαίος ο συντονισμός δράσεων ώστε οι διατιθέμενοι πόροι για τη δασική και αγροτική προστασία να αξιοποιούνται στο έπακρον».
Στο δια ταύτα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις χρηματοδοτούνται ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών τους, όπως αναλύεται παρακάτω: ορίζουμε σύνολο ωρών εργασίας μέχρι 544.920 ώρες με αντίστοιχο κόστος 3.142.080 ευρώ, από τις οποίες 238.380 ώρες υπερωριακής απογευματινής εργασίας με δαπάνη μέχρι ποσού 1.668.660 ευρώ και 306.540 ώρες εργασίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες (που αντιστοιχούν σε 92.300 ώρες υπερωρίας και 214.240 ώρες προς συμπλήρωση της εβδομαδιαίας υποχρεωτικής) μέχρι ποσού 1.473.420 ευρώ.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί μια Πράσινη Στρατηγική με έμφαση στην προστασία των δασών, με στόχο την πρόληψη, την αποτροπή αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σχετικών φαινομένων.
– Ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αντιρρήσεων. Ο στόχος είναι διπλός: ο τερματισμός της ανασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα η θεσμική προστασία του δασικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.
– Εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας, με στόχο την απόλυτη συνέργεια μεταξύ του σχεδιασμού πρόληψης και αυτού της επιχειρησιακής καταστολής.
– Ρύθμιση όλων των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.
– Σύνταξη ειδικών αντιπυρικών σχεδίων πρόληψης, καταστολής και – αν απαιτηθεί – έγκαιρης εκκένωσης των πολιτών για τις κρίσιμες ζώνες μίξης δάσους – οικισμών, κατόπιν και εκπαίδευσης των κατοίκων των περιοχών αυτών.
– Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.
– Άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 245.000.000 ευρώ. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση της ανωτέρω πίστωσης που μένει ανεκμετάλλευτη εδώ και 4,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγκαιρος σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.
– Σχεδιασμός και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων.
– Ενίσχυση με προσωπικό και αναβάθμιση με μέσα και υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον πολυλειτουργικό της ρόλο.