ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο ΜεσογείωνΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων και απλοποίηση διαδικασιών, ώστε να μην υπάρξει… χαμένος χρόνος και κατά συνέπεια να μην καθυστερήσει η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων του νέου προγράμματος  «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», είναι μερικά από όσα ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε δεύτερο χρόνο και με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (σ.σ. να αναβαθμίζονται ενεργειακά ή και να αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια ή κτιριακές μονάδες), αναμένεται να προκηρυχθεί στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών.

Συγκεκριμένα, στο νέο πρόγραμμα εξετάζονται όλες οι δυνητικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του και κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, θα  αυξήσουν το πλήθος των υπαγωγών, θα βελτιώσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης και θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, όπως αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με συνδυασμό διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης και ειδικότερα: 

  • Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες κοινοτικές πηγές
  • Τραπεζική ενίσχυση μέσω Green-bonds 
  • Χρηματοδότηση από ESCO
  • Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,
  • Απαλλαγή/μείωση ΦΠΑ για τις παρεμβάσεις 
  • Απαλλαγή/μειώσεις ΕΝΦΙΑ
  • Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει – σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία – να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Ταυτόχρονα, αναμένεται διεύρυνση του πλήθους των δυνητικά ωφελούμενων, απλοποίηση διαδικασιών, τροποποιήσεις στις επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων, βελτιστοποίηση του καθορισμού των ανώτατων τιμών ανά παρεμβάσεων, αλλαγή στον τρόπο επιλογής των ωφελουμένων (π.χ. συγκριτική αξιολόγηση). 

Σκοπός είναι μέσω του νέου Προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών, να επιτευχθούν σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους για τους πολίτες, ενώ θα βελτιωθούν και οι συνθήκες άνεσης, ασφάλειας και υγείας κατά τη χρήση των κτιρίων αυτών. 

Πάντως, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ώστε να επιδοτηθούν ενεργειακά χιλιάδες νοικοκυριά και θα έρθει τους επόμενους μήνες, υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να επωφεληθούν θα πρέπει να έχουν κλείσει τις όποιες εκκρεμότητές τους με Κτηματολόγιο και αυθαίρετα, δεδομένου ότι η προηγούμενη σχετική πρόβλεψη δεν πρόκειται να αλλάξει και έτσι, η αίτηση τους θα απορριφθεί. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα του ΥΠΕΝ, ανέφερε ότι ο στόχος του ποσοστού εξοικονόμησης  ενέργειας άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030, σημαίνει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κτηρίων ανά έτος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση στα κονδύλια ενεργειακής αναβάθμισης 3,5 φορές πάνω. Αυτό σημαίνει ότι έναντι του  1 δισ. ευρώ στην 7ετία που δόθηκε μέχρι σήμερα, οι δράσεις του ΥΠΕΝ εφεξής θα αφορούν στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η χρηματοδότηση θα γίνεται με:

  •         απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών,
  •         με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια,
  •         με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και με
  •         επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs (EnergyServiceCompanies)

Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” με προϋπολογισμό 275 εκατ. Ευρώ και την ένταξη σχεδόν 23.000 νοικοκυριών, ενώ έχουν προγραμματισθεί με 3 ακόμη δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης:

  •         Εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις
  •         Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια,
  •         μια ακόμη φάση του προγράμματος Εξοικονομώ

«Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον. Ένα καλό νέο για την οικοδομή. Και κυρίως ένα καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες μέχρι το 2030» συμπλήρωσε ο υπουργός.