Πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών και στην συνέχεια σειρά από αναπλάσεις όπως για παράδειγμα ποδηλατόδρομο, είναι μερικά από όσα θα περιλαμβάνονται στην αναβάθμιση του Υμηττού – την ίδια ώρα που είναι σε ισχύ η αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου «11 Δήμοι, μία Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας» από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλλει στη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στον Υμηττό, στην εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του πιλοτικού δικτύου και στον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης της περιοχής ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου.
Στα επιμέρους, θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο και θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα, μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
«Ο Υμηττός είναι το βουνό, γύρω από το οποίο ζει το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής, που έχει αντέξει παρά την συνεχή ανάπτυξη γύρω του. Η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του, να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητά του – ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της επαφής με τη φύση- και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πόλο πρασίνου και αναψυχής για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι Αθηναίοι θα έχουν σημαντικά οφέλη σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, καθώς αναδεικνύεται ο Υμηττός και η προστασία του φυσικού του περιβάλλοντός του ως αξία καθαυτή, διευκολύνεται η επισκεψιμότητα του, καθώς «θα έρθει» ο Υμηττός πιο κοντά στους κατοίκους των γύρω περιοχών και έτσι θα καταστεί πιο ανοικτός και φιλόξενος, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των όμορων δήμων και όλης της Αττικής να περπατήσουν και να αθληθούν κοντά στη φύση.
Ταυτόχρονα, προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά και αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι όλα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, θα γίνουν με την απαραίτητη προσοχή, καθώς το ζητούμενο είναι να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε αστικό πάρκο, γι’ αυτό και οδηγός δράσης του ΥΠΕΝ θα είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί από τον ΣΠΑΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα συνυπογράψουν με το ΥΠΕΝ το Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού, είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Π.Ο.Υ.), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μαίναλον, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Δίκτυο CIVINET και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό έως την 1η Οκτωβρίου 2020, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αναστολή, η οποία αφορά σε επτά από τους έντεκα δήμους στους οποίους ανήκει διοικητικά ο Υμηττός.
Όπως είχε σημείωσε τότε το υπουργείο, η αναστολή ήταν απαραίτητη, προκειμένου να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα προστασίας του, χωρίς εν τω μεταξύ να έχει αλλοιωθεί το περιβάλλον και το τοπίο.