Οι ελληνικές θάλασσες τροφοδοτούν τη βιομηχανία ανακύκλωσης της Ευρώπης δίνοντας ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων οικολογικών προϊόντων. Πλαστικό και άλλα επικίνδυνα υλικά για τη θαλάσσια ζωή μαζεύει η εταιρεία Εναλεία, που σε καθημερινή βάση, ψαρεύει πλαστικά και τα δίκτυα των ψαράδων, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τους ζωντανούς οργανισμούς και τα ψάρια. Αυτά είναι και το πρώτο θύμα της αδιαφορίας όλων που θεωρούν ότι η θάλασσα είναι μία χωματερή, αφού δέχεται τόνους πλαστικού, γυαλιού και αλουμινίου.
Ο Λευτέρης Αραπάκης σε ειδική εκδήλωση και σε συνεργασία με τη Nestlé ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο πρόγραμμα καθαρισμού θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων “Mediterranean Cleanup” που έχει αναπτύξει η “Εναλεία”,
Με όραμα μια Μεσόγειο καθαρή από πλαστικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων, με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των αλιευτικών σκαφών τους, εστιάζοντας στον Αργοσαρωνικό που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος. Τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στο Λαύριο, σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η διαλογή τους. Το πρόγραμμα ενισχύει και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς εκτός από τη συλλογή και τη διαλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την ανακύκλωσή τους και τη μετατροπή μέρος αυτών – όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού – σε νέα χρηστικά αντικείμενα.
Ο Λευτέρης Αραπάκης είπε ότι τα πλαστικά από το Σαρωνικό που, σήμερα είναι πιο βρώμικη θάλασσα, αλιεύονται σε συνεργασία με 10 αλιευτικά σκάφη, καθώς έχουν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα συλλογής των σκουπιδιών από το βυθό της θάλασσας. Μέχρι και ολόκληρες βάρκες έχουν ψαρέψει στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν το βυθό.
Τα πλαστικά και ειδικά τα δίχτυα ψαρέματος τα οποία, να σημειωθεί, για να αποσυντεθούν απαιτούνται 600 χρόνια αποτελούν την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ανακύκλωσης. Τα υλικά αυτά που ψαρευτηκαν αποστέλλονται σε βιομηχανική μονάδα της Ολλανδίας, τα οποία, με την πρόσμιξη άλλων υλικών στη συνέχεια γίνονται κάλτσες και πωλούνται στην αγορά.
Τα ευρήματα από το βυθό του Σαρωνικού συντηρούν την μονάδα της Ολλανδίας, καθώς αποτελούν το 20% της πρώτης ύλης για την βιομηχανική μονάδα. Τα αμιγώς πλαστικά κατευθύνονται σε μονάδα της Ισπανίας για την παραγωγή νέων προϊόντων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Η Εναλεία, από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, μάζεψε από το βυθό 16 τόνους σκουπιδιών, εκ των οποίων το 83% ήταν πλαστικό.
Ο πολυεθνικός όμιλος της Nestlé προτίθεται να διαθέσει το ποσό των 2 δις. ελβετικών φράγκων μέχρι το 2025 για την προστασία του περιβάλλοντος. Διαβάστε ακόμα: Δράσεις της Nestle Ελλάς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής