Εναέρια μάχη, σώμα με σώμα πρόκειται να δώσουν τα γεράκια με τα… κοράκια στην Λάρισα, δεδομένου των προβλημάτων που συνεχίζουν να προκαλούν τα δεύτερα στην περιοχή.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και εκδίωξη των πληθυσμών κορακοειδών από τους χώρους κουρνιάσματος τους μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αρπακτικών πουλιών (γεράκια).
Η έρευνα έχει σκοπό τη συστηματική και χωρίς τη χρήση άλλων αποτρεπτικών μέσων διαχείριση του προβλήματος συγκέντρωσης κορακοειδών (κυρίως Κάργιες & Κουρούνες) μέσα στην πόλη της Λάρισας σε άλση, πάρκα και πλατείες, τη μείωση συνακόλουθων της με τη μεγάλη συγκέντρωση πουλιών, προβλημάτων, όπως είναι η ηχορύπανση και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τα περιττώματα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα υλοποιείται αφού έχουν δοκιμαστεί όλες οι μέθοδοι εκδίωξης των κορακοειδών όπως η χρήση παλλόμενων φώτων, έντονων και απότομων ήχων, ηχογραφημένων φωνών αρπακτικών, υπέρηχοι, laser κτλ.
Τα είδη που θα αφορά η έρευνα είναι κυρίως: η Κάργια (Jackdaw-Corvus monedula), η Κουρούνα (hooded crow-Corvus corone cornix) και η Καρακάξα (Magpie-Pica pica). Μάλιστα, για τον εκφοβισμό και την εκδίωξη των κορακοειδών από τα πάρκα και τα άλση της πόλης της Λάρισας θα χρησιμοποιηθούν εκπαιδευμένα γεράκια και με τον τρόπο αυτό θα διερευνηθεί η επίδραση της παρουσίας των γερακιών στα σμήνη των κορακοειδών τόσο χωρίς σύλληψη πουλιών από αυτά όσο και με σύλληψη (θήρευση) κάποιων κορακοειδών.
Σημειώνεται ότι τα γεράκια είναι του είδους Harris Hawk (Parabuteo unicinctus) και προέρχονται από νόμιμη εκτροφή. Θα συλληφθούν κατ’ ελάχιστον 20 κορακοειδή, ενέργεια που θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και αποτελεσματικότητα των γερακιών.
Υπεύθυνος του προγράμματος, σαν εκπαιδευτής και χειριστής των γερακιών, είναι ο Δασοπόνος Γεώργιος Χριστοδούλου, υπάλληλος της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.
Το χρονικό
Πάντως, το πρόβλημα για την πόλη της Θεσσαλίας δεν είναι καινούριο αφού και τα προηγούμενα έτη έχουν γίνει παρόμοιες ενέργειες, στον απόηχο των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα, μέχρι το 1983 τα κορακοειδή ήταν επικηρυγμένα από τη δασική υπηρεσία και οι κάτοικοι τα σκότωναν λαμβάνοντας την αντίστοιχη αμοιβή. Όταν η επικήρυξη σταμάτησε, τα πουλιά συνέχισαν να φέρονται «φυσιολογικά» και έτσι ξεκίνησαν εκ νέου τα θέματα.
Το πρώτο διάστημα, ο δήμος επιχείρησε να αντιμετωπίσει το θέμα με τη χρήση λέιζερ, με ηχογραφημένες φωνές αρπακτικών που ακούγονταν το βράδυ στην πόλη, με παλλόμενα φώτα και υπερήχους, ωστόσο δεν υπήρξε βελτίωση.
Το 2016, ο δήμος Λαρισαίων έψαχνε απεγνωσμένα μέτρα για να διώξει τα κορακοειδή δοκιμάζοντας σχεδόν τα πάντα. Έτσι αποφασίστηκε, όταν άλλες μέθοδοι απέτυχαν, να δοκιμάσουν τη χρήση ειδικών εκπαιδευμένων γερακιών που, ως αρπακτικά, θα εφορμούν στα κοράκια και θα τα τρομάζουν!
Το μέτρο μάλιστα είχε δοκιμαστεί με μόλις ένα γεράκι, το οποίο ονόμασαν «Χαρούλα», αλλά η δράση του είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες από φιλοζωϊκές και οικολογικές οργανώσεις (όπως ο Σύλλογος Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»), οι οποίες υποστήριζαν ότι τα κορακοειδή δεν έβλαπταν και οι «καλιακούδες» «το μόνο που πράττουν είναι αυτό για το οποίο είναι προορισμένες από την φύση τους να πράξουν».
Το 2017 ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν παρόμοια με την φετινή, δεδομένου ότι ο αριθμός των γερακιών αυξήθηκε αλλά και «προστατεύτηκε» νομικά από ενδεχόμενες πιέσεις των φιλοζωικών στις τοπικές αρχές.