Το δικό της λιθαράκι στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση, συστήνοντας επιτροπή η οποία θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της. Όπως εξηγεί στο economix.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και επικεφαλής της ομάδας Κωνσταντίνος Συνολάκης, το πρόβλημα δεν παίρνει άλλες παρατάσεις.
«Στόχος της επιτροπής είναι να βοηθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει μια εθνική στρατηγική για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής τόσο στο κομμάτι των επιπτώσεων, όσο και στην επιβράδυνση των φαινομένων. Παράλληλα, έχουμε σκοπό να ευθυγραμμιστούμε και με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναβολές, πρέπει να δράσουμε τώρα και για αυτό το λόγο έχει τεθεί ως πρώτη ημερομηνία η 7η Μαρτίου, δεδομένου ότι τότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να παρουσιαστούν κάποιες αρχικές προτάσεις. Πάντως, την επιτροπή την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στα μνημεία από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, προς τα τέλη Απρίλιου αναμένεται να υπάρξει παγκόσμια συνάντηση στην Αθήνα, ενώ ενδέχεται να παρευρεθεί και ο γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών οπότε θα θέλαμε να παρουσιάσουμε πρόταση με την οποία θα παραθέτουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύεται η πολιτιστικής μας κληρονομιά. Ελπίζω ότι εντός του έτους θα έχουμε προτείνει στο υπουργείο, τις εθνικές μας προτεραιότητες».
Αναφορικά με όσα διαδραματίζονται στην Αυστραλία, ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι «δυστυχώς εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Πριν από πέντε χρόνια αν περιέγραφε κάποιος επιστήμονας αυτό που γίνεται τώρα στην Αυστραλία, με τις πυρκαγιές και το μέγεθος των εκτάσεων που έχουν καεί, θα το θεωρούσαμε ως ένα ακραίο σενάριο. Ωστόσο, όλα αυτά σήμερα τα βιώνουμε. Η βλάστηση της Αυστραλίας, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά ζώα, θυμίζει την Ελλάδα δεδομένου ότι έχει ξηρό κλιματικές συνθήκες. Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί, ότι η διαχείριση της κρίσης, όπως για παράδειγμα οι εκκενώσεις, πήγε πολύ καλά καθώς όπως προέκυψε ήταν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι. Την Ελλάδα δεν θα την επηρεάσει αμέσως αλλά τόσο με τις φωτιές του Αμαζονίου, όσο και τώρα με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, μπαίνει πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πιο δύσκολο να έχει τα όρια στις εκπομπές που υπολογίστηκαν από τους επιστήμονες, ώστε να φτάσουμε το 2030 να μειώσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας».
Υπενθυμίζεται ότι έχει οριστεί ως Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας για θέματα κλιματικής αλλαγής ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Μέλη της επιτροπής είναι:
– Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, Καθηγήτρια Οικολογίας στον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
– Ευάγγελος Γερασόπουλος, Φυσικός, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
– Πρόδρομος Ζάνης, Καθηγητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
– ΦοίβηΚουντούρη, Kαθηγήτρια Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
– Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής πολιτικής και συνιδρυτής του GreenTank, ενός ανεξάρτητου περιβαλλοντικού thinktank.
– Δημήτριος Μέλισσας, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Τομέας Πολεοδομίας- Χωροταξίας) με γνωστικό αντικείμενο Δημόσιο δίκαιο με ειδίκευση στο δίκαιο πολεοδομίας, δίκαιο χωροταξίας και δίκαιο περιβάλλοντος.
– Ιωάννης Πανιάρας, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
– Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη γνωστική περιοχή «Διαχείριση και Σχεδιασμός Φυσικού Περιβάλλοντος».