Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στα κλιμάκια του υπουργείου Ενέργειας και το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη συμφωνία για την αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε διεθνή διακυβερνητικό οργανισμό με περιφερειακό χαρακτήρα για την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επίτευξη της συμφωνίας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλει η Αθήνα για την άσκηση ενεργειακής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο με γνώμονα την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο ανάπτυξης και, παράλληλα, στον περιορισμό της τουρκικής προκλητικότητας μέσα από μία σειρά ενεργειών για την περιφερειακή συνεργασία. Ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου, ώστε οι εμπλεκόμενες χώρες, δηλαδή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – Αίγυπτος – Παλαιστινιακή Αρχή – Ιορδανία – Ιταλία να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο με άξονα την ενέργεια.
Στην επίσημη τελετή για τη μονογραφή του καταστατικού, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ενέργειας, (δείτε εδώ) την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα, ο υπουργός στάθηκε τόσο στην αξιοποίηση της ενέργειας ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία από τα κράτη – μέλη του Φόρουμ, όσο και στην απαραίτητη προϋπόθεση που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία, δηλαδή τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, για την ένταξή της. Μάλιστα, στο περιθώριο του EMGF υπήρξε και η δυνατότητα διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών των συμμετεχόντων κρατών και για άλλα ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με τον κ. Χατζηδάκη να θέτει στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους ομολόγους του θέματα όπως ο αγωγός East Med και η παρουσία ελληνικών ενεργειακών εταιρειών στην Αίγυπτο. .
Στο μεταξύ το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο Φόρουμ εξέφρασε επίσημα και η Γαλλία, με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα, να χαιρετίζει το αίτημά της. Οι ΗΠΑ, από τη δική τους πλευρά, εξέφρασαν δια στόματος του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Ενέργειας την επιθυμία να γίνουν μόνιμος παρατηρητής. Σημειώνεται ότι, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που είχαν ρόλο παρατηρητή στη διαδικασία, την υποστήριξή της έχει δείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση του οργανισμού καθώς και η Παγκόσμια Τράπεζα που παρουσίασε στη Σύνοδο τη μελέτη της για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φ.α. στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δέσμευση για την αναβάθμιση του Φόρουμ σε διεθνή οργανισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προέκυψε κατά τη δεύτερη διάσκεψη του EMGF που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου του 2018. Εκεί, πέρα από τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, παρουσία κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, οι υπουργοί των εμπλεκόμενων χωρών πήραν από κοινού την απόφαση να προχωρήσουν σ’ αυτό το βήμα για την αναβάθμιση του EMGF.