Χατζηδάκης: Η Ελλάδα χτίζει «συνασπισμό νομιμότητας» στη ΝΑ Μεσόγειο
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα χτίζει «συνασπισμό νομιμότητας» στη ΝΑ ΜεσόγειοΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλλα, στο Κάιρο, στο πλαίσιο της 3ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), που ξεκίνησε ήδη στο διεθνές συνεδριακό κέντρο «Μανάρα» της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τις διαβουλεύσεις τους, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Παράλληλα, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Ελ Μόλλα τόνισαν την στενή συνεργασία των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο των υπουργείων τους, όσο και σε επίπεδο των ηγετών των δύο χωρών, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μάλιστα, επεσήμαναν το γεγονός ότι τα θέματα του φυσικού αερίου ενισχύουν έτι περαιτέρω τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, από κοινού με την Κύπρο, όπως μάλιστα τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου κ. Τάρεκ Ελ Μόλλα συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Κωστή Χατζηδάκη τρόπους για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων σε δραστηριότητες έρευνας και εξερεύνησης στην Αίγυπτο.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν ακόμη τους κοινούς δεσμούς μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτήν την ώρα, πραγματοποιείται η 3η Υπουργική Σύνοδος του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), όπου συμμετέχουν επίσης το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.