Ανάσα για τον τεχνικό κλάδο αποτελούν τα κτηριακά έργα που δρομολογούνται ή είναι σε προχωρημένο στάδιο δημοπράτησης με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι δημοπρατήσεις δημόσιων έργων είναι ανύπαρκτες. Το πλεονέκτημα των ΣΔΙΤ είναι ότι εγγυόνται εξασφαλισμένες χρηματοροές, κατά μέσο όρο για περίπου 25 χρόνια, στον ανάδοχο που θα επιλεγεί, ύστερα από διαγωνισμό, όχι μόνο για την κατασκευή, αλλά και για τη συντήρηση και λειτουργία ενός έργου. Ποια είναι τα κτηριακά ΣΔΙΤ που έχουν βγει στην αγορά;
-Το έργο της μελέτης, χρηματοδότησης, κατασκευής και τεχνικής διαχείρισης φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο καθώς και της αποπεράτωσης του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Αφορά χρονική περίοδο 30 ετών, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με την λειτουργία. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα. Το project, προϋπολογισμού 40,7 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου διεκδικούν η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η ΑΤΕΣΕ και η Μυτιληναίος. Η επιλογή του αναδόχου, που θα αναλάβει και την μελέτη και ανάπλαση του «Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.
-Ο σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 13 σχολικών μονάδων στο Δήμο Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 33 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές στο νησί των Ιπποτών, με τη σύμβαση του έργου, που θα υλοποιηθεί με την μορφή ανταγωνιστικού διαλόγου, να έχει διάρκεια 27 χρόνων. Αυτή τη στιγμή, το project βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, ενώ είναι βέβαιο ότι το «παρών» στο διαγωνισμό θα δώσει σχεδόν το σύνολο των τεχνικών εταιρειών της χώρας.
– Ο σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση, λειτουργία και προμήθεια εξοπλισμού για την ανέγερση κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος οριστεί η 18η Μαρτίου, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα λάβει χώρα την Τρίτη 24 Μαρτίου. Όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, το έργο έχει κόστος ανάπτυξης 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο φορέας που θα επιλεγεί να υλοποιήσει το έργο θα πληρωθεί σε διάστημα 24 ετών, όσο, δηλαδή, διαρκεί η λειτουργία με το ποσό των 72 εκατ. ευρώ.