Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει γύρω από το σενάριο της πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή του 65% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% που ελέγχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, αν τα ΕΛΠΕ δεν καταφουνει να κερδίσουν τον σχετικό διαγωνισμό.
Η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι ενδιαφέρεται για αγορά της Εμπορίας, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών στην κατοχή της. Στο σενάριο που αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να εξευρεθεί μία νέα φόρμουλα προκειμένου να καταφέρει να πουλήσει και το υπόλοιπο 35%. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως όλα δείχνουν, προχωράνε σε αρκετά καλό επίπεδο με το συγκεκριμένο ερώτημα να παραμένει το τελευταίο που μένει αναπάντητο για την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών. Το πιο εύλογο σενάριο σε αυτή την εξίσωση θα ήταν να υπάρξει μια ρητή δέσμευση ότι θα πωληθεί το 35% στον νικητή του διαγωνισμού για το πακέτο των μετοχών που έχει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ με κάποιο ενδεχόμενο επιπρόσθετο κίνητρο.
Εξάλλου, ο ρόλος της ΔΕΠΑ είναι πλέον αναβαθμισμένος καθώς το χαρτοφυλάκιό της δεν περιορίζεται μόνο στην ΕΠΑ Αττικής αλλά αφορά ακόμη τη συμμετοχή στον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης (20%), το προσύμφωνο με την Energean για 2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου / χρόνο από το Ισραήλ αλλά και τη δραστηριότητα στη χονδρική αγορά και τις συμβάσεις με διεθνείς προμηθευτές.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθεί να υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία αναφορικά με την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με δεδομένο ότι το άνοιγμα στην αγορά φυσικού αερίου αποτελούσε προεκλογική δέσμευση αλλά και απαραίτητο στοιχείο για περαιτέρω άνοιγμα των αγορών ώστε να καταστεί η ελληνική πλευρά περισσότερο αξιόπιστη στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλές σε όλα τα επίπεδα. Σημειώνεται ότι, κατά τους προηγούμενους μήνες, το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είχαν εκφράσει η Motor Oil, η Μυτιληναίος, και ο Όμιλος Κοπελούζου.
Η εξίσωση του διαγωνισμού
Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες προχωρούν με ιδιαίτερη ταχύτητα για τη ΔΕΠΑ, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από χθες, το σενάριο να ξεκινήσει ο διαγωνισμός νωρίτερα του προβλεπόμενου, δηλαδή του τέλους του τρέχοντος μήνα, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό. Παρά, όμως, τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των πλευρών για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τυπική διαδικασία και να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, οι διεθνείς εξελίξεις βάζουν πολλά ερωτηματικά στην εξίσωση. Το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης και ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Μέση Ανατολή ανάβει τα αίματα και θα μπορούσε δυνητικά να αποθαρρύνει όσους σκέφτονται σενάρια πώλησης στην παρούσα φάση.