Η Ελλάδα θα περιμένει την σχετική έκθεση της Κομισιόν πριν πάρει τις αποφάσεις της για τα θέματα τεχνολογίας στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, τονίζει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην ελληνική EURACTIV.
Και αυτό γιατί το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα, όπως συνέβαινε για παράδειγμα με τα παλαιότερα δίκτυα – για παράδειγμα με την κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς (4G) που χρησιμοποιούμε σήμερα. «Είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών της χώρας», μας λέει χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα, όπως έχουμε περιγράψει αρκετές φορές, έχει προκύψει από την επιμονή των ΗΠΑ να μη χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός – και ιδίως της εταιρείας HUAWEI, η ΖΤΕ για παράδειγμα είναι στο απυρόβλητο ακόμη. Οι Αμερικάνοι φοβούνται ότι μέσω του κινεζικού εξοπλισμού θα έχουν πρόσβαση οι κινεζικές αρχές και υπηρεσίες στα δίκτυα των δυτικών χωρών, κάτι που τόσο η κυβέρνηση της Κίνας όσο και η εταιρεία HUAWEI αρνούνται κατηγορηματικά. Ήδη όμως οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τον εξοπλισμό αυτό και έχουν ξεκινήσει πλήρη αποκλεισμό της HUAWEI από την αμερικανική αγορά και τις αμερικανικές εταιρείες – σε βαθμό που η κινεζική εταιρεία αναπτύσσει δικό της λειτουργικό κινητών τηλεφώνων ώστε να μην έχει πρόβλημα με την Google χρησιμοποιώντας το Android.
Το θέμα, παρά τις αιτιάσεις των Κινέζων είναι υπαρκτό, καθώς απασχολεί πολλές χώρες και την ΕΕ στο σύνολό της. Για αυτό η Κομισιόν, με τους πόρους που διαθέτει, «διατάχθηκε» από τα κράτη μέλη να βοηθήσει με τη δημιουργία μιας έκθεσης – ή μάλλον ενός πακέτου εργαλείων ανάλυσης – για την κυβερνοασφάλεια – ειδικά για το 5G. Όσα περιέχονται στην έκθεση αυτή θα βοηθήσουν τα κράτη – μέλη να λάβουν αποφάσεις. Η έκθεση δεν είναι δεσμευτική, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα κείμενα της Κομισιόν, αυτή είναι πολυαναμενόμενη από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Μια από αυτές είναι και η Ελληνική. Διότι πλησιάζει ο χρόνος των αποφάσεων. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για το φάσμα που θα χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα 5G μέχρι το τέλος του 2020. Και είναι απαραίτητο να είναι γνωστοί οι όροι που θα βάλει το κράτος στην επιλογή εξοπλισμού (αν βάλει, τελικά…) πριν κάνουν τις προσφορές τους.
Θυμίζουμε ότι η EURACTIV.gr είχε καταγράψει με ευκρίνεια τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του αφιερώματος του δικτύου της EURACTIV για το 5G δίλημμα της Ευρώπης.
«Το 5G δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα θα αποφασίσει το δρόμο της όταν η Ευρώπη αποφασίσει την πορεία της», τόνιζε εγκαίρως υψηλόβαθμη πηγή της κυβέρνησης, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα είναι σύμφωνο με το τί θα αποφασίσουν από κοινού όλα τα κράτη μέλη.
Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ακόμη και μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα, παραμένει στην ίδια θέση, λέγοντας στην EURACTIV.gr ότι «αναμένουμε τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά θα λάβουμε αποφάσεις, αφού συνεκτιμήσουμε την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή τις υφιστάμενες επενδύσεις».
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ίσως γύρει την πλάστιγγα
Οι ΗΠΑ έθεσαν εκ νέου στον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Αντιπροσωπεία το θέμα του 5G και της απαίτησής τους να μην χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός και μάλιστα όχι για εμπορικούς λόγους αλλά επειδή αποτελεί θέμα ασφαλείας. Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη αναφέρει ηθελημένα αφαιρετικά και σύντομα ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών στην ασφάλεια του 5G». Η πίεση ήταν αναμενόμενη και είχε προεξοφληθεί ήδη από την προετοιμασία της συνάντησης. Αλλά αξίζει να τονίσουμε ότι στην Ελληνική Αντιπροσωπεία ΔΕΝ συμμετείχε ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης – μάλλον από επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης… – παρά τις «αμερικανικές» καταβολές του (λόγω σπουδών). Ούτε έχει προκύψει ακόμη λεπτομερής καταγραφή των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων – ίσως γίνουμε λίγο σοφότεροι μετά τις ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «παρέδωσε» χωρίς αντάλλαγμα και αμαχητί την υπόθεση 5G στις ΗΠΑ χωρίς αντάλλαγμα.
Είναι πάντως γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση καθώς και η Κίνα πιέζει προς την κατεύθυνση όχι της επιλογής της HUAWEI αλλά της μη ύπαρξης ρήτρας που να αποκλείει οποιαδήποτε (κινεζική) εταιρεία. Και αυτό γιατί μάλλον νιώθουν σίγουροι ότι σε περίπτωση ελεύθερου ανταγωνισμού, η HUAWEI θα κερδίσει μεγάλο μέρος των συμβολαίων ανάπτυξης δικτύων 5G καθώς ομολογείται από όλους ότι ο εξοπλισμός της είναι φθηνότερος – και αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι και ταχύτερος από τους ανταγωνιστές επί ευρωπαϊκού εδάφους…
Η Αθήνα δεν θέλει μεν να δυσαρεστήσει τον σταθερό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ – και πιθανόν αντιλαμβάνεται πλέον καλύτερα τις θέσεις τους… – αλλά από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει «χτίσει» τα τελευταία χρόνια μια σταθερή σχέση με την κινεζική πλευρά όσον αφορά τις επενδύσεις (με προμετωπίδα αυτή της COSCO στον Πειραιά) και προσδοκά και άλλες κινήσεις από τον κινεζικό δράκο – που ίσως παγώσουν αν υπάρξουν τέτοιου είδους αποκλεισμοί…
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι δεν είναι μόνο τεχνολογικό θέμα αλλά και θέμα ασφάλειας, πέραν της αναφοράς σε ευρωπαϊκή λύση που ήταν μέχρι τώρα η κύρια θέση, βάζει το ζήτημα σε έναν δρόμο στον οποίο η κυβερνοασφάλεια έχει πρωτεύοντα ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις σύντομα, διότι πλησιάζει η ώρα του διαγωνισμού για το φάσμα. Και τον τελευταίο λόγο, προφανώς λόγω των υψηλών πιέσεων, θα έχει ο Πρωθυπουργός. Εκτός και αν η έκθεση της Κομισιόν ανοίξει κάποιο παράθυρο ευκαιρίας για διαφορετικό χειρισμό. Πάντως η στάση αναμονής για τις απόψεις της Κομισιόν φαίνεται να μην έχει μέλλον, καθώς η ανακοίνωση αναμένεται πολύ σύντομα…
Είναι εξαιρετικά πιθανό πάντως ακόμη και μετά από αυτό η Αθήνα να θελήσει να συζητηθεί το θέμα ακόμη πιο αναλυτικά σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών ή Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά με τις αντιτιθέμενες απόψεις που υπάρχουν στην Ευρώπη, είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει κοινό αποτέλεσμα με ξεκάθαρο δρόμο… Πάντως, η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας (την οποία επίσης πιέζουν οι ΗΠΑ και αναμένεται να πάρει αποφάσεις άμεσα…) από την ΕΕ μάλλον βοηθά στο να υπάρξουν λιγότερες διαφωνίες, μας λένε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες – αν και τα δίκτυα μάλλον θα πρέπει να είναι συμβατά…