Περισσότερες από τρεις ώρες αφιέρωσε χθες το Πενταμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο αίτημα πτώχευσης κατά της Folli Follie από την εταιρεία Valaris International, με τον πρόεδρο της εταιρείας να δίνει το παρόν στη διαδικασία.
Ο Νορβηγός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γκουστάβ Στένμπολτ, κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση υπερασπιζόμενος το αίτημα του για πτώχευση της εταιρείας. Ενώ, η υπερασπιστική γραμμή των νομικών της Folli Follie, που είχε ως επικεφαλής τον κ. Θέμη Σοφό, ανέδειξε προς το δικαστήριο τη δυνατότητα της εταιρείας να επιβιώσει μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, για να υλοποιηθεί στη συνέχεια το επόμενο βήμα που είναι η κατάθεση αίτησης στο Πτωχευτικό Δίκαιο με βάση το άρθρο 106.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, από την πλευρά της Folli Follie διατυπώθηκαν επιχειρήματα με ισχυρές δόσεις προσδοκιών και ελπίδας για τη σωτηρία της εταιρείας, η οποία όμως ακόμη δίνει μάχη για τη σωτηρία της, σύμφωνα με την άλλη πλευρά.
Πρόταση για χρηματοδότηση της Folli Follie έως 90 εκατ. ευρώ!
Ανάμεσα σε αυτά που ειπώθηκαν προς τα μέλη του Δικαστηρίου από την υπεράσπιση της εταιρείας ήταν ότι έχει δεχθεί πρόσφατα πρόταση χρηματοδότηση από Fund με έδρα τον Καναδά και κυμαίνεται από 60 έως 90 εκατ. ευρώ, χωρίς να γίνουν άλλες αποκαλύψεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κυριακός, ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ της εταιρείας, που παρέστη ως μάρτυρας, ανέφερε ότι υπάρχει και δεύτερη πρόταση χρηματοδότησης για λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ, και διευκρίνισε ότι το επιτόκιο στην περίπτωση αυτή δεν είναι ελκυστικό.
Ο ίδιος έδωσε την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, λέγοντας ότι στο ταμείο της υπάρχουν δέκα εκατομμύρια και πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις της. Κάθε μήνα καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζόμενων συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Τους προσδιόρισε σε 740 άτομα, ενώ οι δικηγόροι έκαναν λόγο για 1000 άτομα προσωπικό, όπως και ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τους εργαζόμενους, που είπε τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Ακόμη, ανέφερε ότι έχει γίνει ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, καταβάλλοντας το ποσό των 300.000 ευρώ το μήνα.
Το κόστος των μισθωμάτων φθάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ για τα 51 καταστήματα που μισθώνει, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δεν χρωστάει 1 ευρώ στις τράπεζες, ενώ το χρέος είναι ιδιωτικό και διαμορφώνεται σε 435 εκατ. ευρώ προς τους ομολογιούχους.
Ο κ. Θέμης Σοφός τόνισε ότι η εταιρεία έχει οικονομικά στοιχεία τα οποία μπορούν να την οδηγήσουν στη διάσωσή της. Έγινε αναφορά στην εταιρεία Links Limited (“Links of London”), η οποία μπορεί να είναι υπο διαχείριση και σε ειδικό καθεστώς, με βάση το Πτωχευτικό δίκαιο της Αγγλίας , αλλά η εταιρεία είναι περιουσιακό στοιχείο της Folli – Follie, που αποτιμάται στα 90 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η εταιρεία Dufry, στην οποία συμμετέχει η FFG με ποσοστό 50%, αποτιμήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ από τον κ. Θέμη Σοφό.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν ήταν ότι η εταιρεία Valaris δεν έχει δηλώσει έδρα και δραστηριότητα, που θεωρείται προϋπόθεση από τον Ποινικό Κώδικα για το δικαίωμα κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης.
Από την πλευρά ο κ. Γκουσταύβ Στένμπολτ, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει έδρα τα νησιά Μάρσαλ, διαθέτει 1000 μετόχους και απασχολεί 20 άτομα προσωπικό.
Η οικονομική απαίτηση της εταιρείας ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά των ομολόγων έγινε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ενδεχόμενο πτώχευσης, η εταιρεία θα πληρώσει 25 σέντς το κατοστάρικο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Valaris απαιτούσε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για τη μη κατάθεση της αίτησης.
Δεν απάντησε, αν υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους, τι θα κάνει το δικό του Fund και αρκέστηκε να πει ότι θα το αξιολογήσει.
Οι δικηγόροι του Νορβηγού επενδυτή εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε ανακοίνωση της εταιρείας που βγήκε τον περασμένο Αύγουστο και έλεγε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εταιρεία θα πτωχεύσει. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν τα επιχειρήματα ως ένα όχημα ελπίδας και τίποτε περισσότερο.
Η έδρα του Δικαστηρίου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις κατασχέσεις ακινήτων που έχει κάνει η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος. Να σημειωθεί ότι η αποδέσμευση των ακινήτων έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τους ομολογιούχους για την ολοκλήρωση της αρχικής συμφωνίας, που απαιτεί το 66% των ομολογιούχων να δώσουν τη έγκριση τους στο σχέδιο. Ο κ. Θέμης Σοφός ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο εξυγίανσης με το άρθρο 106 θα οδηγήσει σε μία νέα εταιρεία, η οποία, το 51% θα ανήκει στους Ομολογιούχους, και το υπόλοιπο 49% στους σημερινούς μετόχους της εταιρείας. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας θα εξελιχθεί μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για το αίτημα πτώχευσης της Folli–Follie. Η απόφαση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δημοσιοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.