Στα σημαντικά βήματα που κάνει η Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση διμερών και πολυμερών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και την παροχή εναλλακτικών παροχών ενέργειας για την Ε.Ε. αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Atlantic Council, αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων του φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, σημειώνοντας πως αποτελεί κοινή στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη λειτουργία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό IGB και την εξαγωγή αμερικανικού LNG στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε από το πρωί το economix.gr (δείτε εδώ), αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και κατά τη βραδινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Μετάβαση στις Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας και την κατάργηση του λιγνίτη έως το 2028, που έχει εξαγγείλει από τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την υπογραφή του αγωγού φυσικού αερίου East Med που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παρουσία και εκπροσώπου της Ιταλίας, στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον αγωγό ως τον πλέον καταλληλότερο τρόπο για τη μεταφορά και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ενώ εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνια της Ελλάδας για την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης.