Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τους
Υπουργείο Οικονομικών
Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τουςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ανάρπαστοι» γίνονται οι εκτιμητές ακινήτων σε βαθμό που είναι δυσεύρετοι – μέχρι και σπάνιο είδος (!)- για την αγορά ακινήτων. Η διαπίστωση αυτή έρχεται από τα επίσημα χείλη στελέχους του υπουργείου Οικονομιών, το οποίο λέει χαρακτηριστικά, ότι στην ελεύθερη  αγορά υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο  Οικονομικών αναπροσαρμόζει, σύμφωνα με πληροφορίες τις αμοιβές τους από τα 50 ευρώ σε 85 ευρώ ανά ζώνη.

Η αγωνία του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάρτιση των νέων αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστεί εκτιμητές ακινήτων.

Η ζήτηση για εκτιμητές ακινήτων αρχίζει από τις τράπεζες και τα Funds που επιταχύνουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών, αλλά και από τους δανειολήπτες που διαφωνούν με τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτων τους, που βγαίνει στο σφυρί, με αποτέλεσμα οι εκτιμητές ακινήτων να σηκώνουν μεγάλο βάρος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι μόνο με την αύξηση της αποζημίωσης θα είναι σε θέση να προσελκύσει την ανάλογη ειδικότητα που χρειάζεται για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών.

Η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε 10.000 ζώνες και ο αριθμός των πιστοποιημένων εκτιμητών δεν ξεπερνά τους 500.

Στην προηγούμενη αναθεώρησή τους, ο ένας εκτιμητής είχε αναλάβει 100 ζώνες και είχαν εργαστεί συνολικά 100 εκτιμητές ακινήτων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν όλες οι πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους που θα επιδιώξουν να δουλέψουν για το υπουργείο Οικονομικών, και για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός.

Σύμφωνα με εκτιμητή, οι νέες αμοιβές θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους, καθώς η αποζημίωση των 85 ευρώ ανά ζώνη είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τις αμοιβές που δίνει η ελεύθερη αγορά.   

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εντάξει τουλάχιστον 3000 νέες περιοχές /ζώνες που σήμερα είναι εκτός προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Πάντως, από τις αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε αύξηση εσόδων από 300 έως 500 εκατ. ευρώ. Από την αύξηση αυτή, θέλει να χρηματοδοτήσει μειώσεις φόρων (κατά 5%-15% ή 8% μεσοσταθμικά) για όσους ως τώρα πλήρωναν «κανονικό» ΕΝΦΙΑ, κύριο και συμπληρωματικό.