Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι λεπτομέρειες της πενταετούς συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Gazprom και Naftogaz για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ουκρανική πλευρά έδωσε στο φως της δημοσιότητας την είδηση, επιβεβαιώνοντας τους παράγοντες της Gazprom, ενώ η νέα συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός του τρέχοντος έτους, πριν από την ολοκλήρωση της υφιστάμενης, στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Στις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα – Κίεβο στη Γερμανία έδωσαν το «παρών» και οι Βρυξέλλες, με δεδομένο το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής πλευράς για την προμήθεια φυσικού αερίου. «Ύστερα από πολύ εντατικές συνομιλίες με χαρά μου ανακοινώνω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα βασικά στοιχεία, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ θετική είδηση για την Ευρώπη, για τη Ρωσία και την Ουκρανία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς. Πάντως οι δύο χώρες που εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ (Ρωσία) και Ολέξι Ορζέλ (Ουκρανία) συναντήθηκαν εκ νέου και χθες στο Μινσκ της Λευκορωσίας ώστε να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων φαίνεται να έπαιξε η γερμανική πλευρά.
Την είδηση πάντως επιβεβαίωσε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που όλο το προηγούμενο διάστημα επιδόθηκε σε μπαράζ κατηγοριών εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Πάντως φαίνεται ότι υποχωρήσεις υπήρξαν στη διαδικασία καθώς το πρακτορείο Reuters έγραφε ότι η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει μία δικαστική υπόθεση 12 δισ. δολαρίων ως μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας για την επίλυση μίας διαφωνίας με τη Ρωσία, λαμβάνοντας ως επιστροφή 3 δισ. δολάρια από τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου.
Εξάλλου, πολύ πρόσφατα η ουκρανική Naftogaz είχε επικρατήσει σε άλλη δικαστική διαμάχη έναντι της Gazprom. Όπως έχει γράψει το economix.gr, το σουηδικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση της ρωσικής εταιρείας για υπόθεση από τον Δεκέμβριο του 2017 που αφορούσε την τιμή του ρωσικού αερίου για τους εγχώριους καταναλωτές. Η ρωσική εταιρεία κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 2,56 δισ. δολαρίων σε μία απόφαση που είναι δεσμευτική και δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της, όπως διευκρινίστηκε. Η απόφαση προέβλεπε μείωση στην τιμή του αερίου και ακύρωση του όρου take – or – pay. Το πιο σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι, σε ό, τι αφορά τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές για την ανανέωση της συμφωνίας, η Naftogaz ζήτησε να πληρώσει η ρωσική εταιρεία το ποσό προτού επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ρωσική εισβολή στην Κριμαία έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες ταραχές στις διμερείς σχέσεις Κιέβου – Μόσχας. Η Ουκρανία λάμβανε, προ εξαετίας, πάνω από 90% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενώ σήμερα εισάγει από 65 εταιρείες και 18 ευωπαϊκούς παρόχους. Στο Κίεβο βλέπουν με καλό μάτι το αμερικανικό φυσικό αέριο ενώ, όπως είχαν διαμηνύσει Ουκρανοί αξιωματούχοι, επένδυαν ιδιαίτερα στις αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2 προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους.