Νέα ερωτήματα και δεδομένα γεννά η αναφορά του προέδρου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, σε εθελούσιες εξόδους των εργαζομένων από την επιχείρηση με νέο πρόγραμμα αλλά και η δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση απολύσεις.
Η εμπειρία από τις εθελούσιες αποχωρήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ καταδεικνύει με τον πιο εύλογο τρόπο ότι απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να διαχειριστεί η εκάστοτε διοίκηση τα ζητήματα. Στα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης εντάσσεται και η αποζημίωση των 15.000 ευρώ σε περίπτωση αποχώρησής τους. Αν, τώρα, πρόκειται για εθελούσια, θα πρέπει το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά προκειμένου να υπάρξει και αντίστοιχο κίνητρο.
Αυτό συνέβη στην τελευταία εθελούσια, το 2018, όπου οι 220 εργαζόμενοι εισέπραξαν αποζημίωση 20.000 ευρώ (15.000 + 5.000 επιπλέον), με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Το νέο business plan της επιχείρησης προβλέπει την έξοδο περίπου 4.500 εργαζομένων από τη ΔΕΗ και την πρόσληψη άλλων 800 καθώς από τους 15.300 που θα εργάζονται στα τέλη του έτους θα πρέπει να παραμείνουν περί τους 11.500 στα τέλη του 2024. Περίπου έξι στους δέκα θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση ενώ για τους υπόλοιπους, που είναι περί τα 1.800 άτομα, υπάρχει μία σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, με κυριότερο αυτό της εθελούσιας εξόδου. Ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων που αναμένεται να αποχωρήσει από την επιχείρηση σημαίνει και μεγάλο κόστος για την υλοποίηση της εθελούσιας.
Παρά το βάρος, όμως, που σηματοδοτεί για τα ταμεία της επιχείρησης η εθελούσια έξοδος, αναμένεται να αποτελέσει μία μακροχρόνια ανάσα για τη δομική λειτουργία της επιχείρησης ενώ, όπως εκτιμάται, η απόσβεση του κόστους θα γίνει μέσα σε μία τριετία. Το ερώτημα που ακόμη δεν μπορεί να λάβει απάντηση είναι το μοντέλο με το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αποχωρήσεις των εργαζομένων. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα από την πρόσφατη εμπειρία είναι αυτό του ΟΤΕ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, μάλιστα, αναφέρθηκε και ο κ. Στάσσης σημειώνοντας ότι «θα εξαντλήσουμε τα όρια των μετακινήσεων, θα εξαντλήσουμε τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και θα χρησιμοποιήσουμε την εθελούσια κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ».
Διαβάστε ακόμα: ΟΤΕ: Ποιοι λένε «όχι» σε μπόνους αποχώρησης έως 215.000 ευρώ;
Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά κλιμάκια της επιχείρησης επεξεργάζονται ακόμη όλες τις διαθέσιμες δυνατότητές τους και τα εργαλεία αναφορικά με την εθελούσια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εθελούσιες θα αποσβεστούν εντός τριετίας, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και δεν θα επιβαρύνουν καθόλου τους καταναλωτές.