Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και επιτάχυνσης του δημοσίου διαλόγου για την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής βιομηχανίας.

Με την τεχνολογία να αλλάζει δραστικά τη λειτουργία της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μετάβασης στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπου ευφυείς τεχνολογίες όπως, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ, ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, διαδίκτυο των μηχανών (ΙοΤ), 3D εκτυπώσεις, cyber-physical συστήματα με αισθητήρες, κ.λπ. διασυνδέουν μηχανές και ανθρώπους για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Η επιτυχημένη προσαρμογή στις απαιτήσεις της Βιομηχανίας 4.0 συμβάλλει στη δημιουργία νέων πηγών εσόδων, στη μείωση κόστους, στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και στην ταχύτερη και αποδοτικότερη διασύνδεση με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι επιχειρήσεις στη χώρα μας παρουσιάζουν χαμηλή προετοιμασία μπροστά στη σημαντική αυτή πρόκληση, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει ένα εθνικό πλάνο μετάβασης στη Βιομηχανία 4.0 κατά το πρότυπο πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναπτύξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιδίωξη του Βιομηχανικού Συνεδρίου είναι να συνεισφέρει στη γεφύρωση αυτού του χάσματος, αναζητώντας τον ενδεδειγμένο οδικό χάρτη, τα κρίσιμα ορόσημα και τις κύριες ανάγκες για τη μετάβαση της βιομηχανίας στη νέα ψηφιακή εποχή. 30 ομιλητές σε 5 ενότητες θα συζητήσουν για τις προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία, τις συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ παραγωγικών δικτύων και τα οικοσυστήματα καινοτομίας. Επίσης, ο ΣΕΒ θα παρουσιάσει πρόταση για ένα εθνικό πρόγραμμα “Βιομηχανία 4.0”, καθώς και προτεινόμενα μοντέλα συνεργασίας βιομηχανίας, πολιτείας και ερευνητικής κοινότητας για την ταχεία υλοποίησή του.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 12/12/2019, με την ευκαιρία της διοργάνωσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας παρουσίασε το περίγραμμα και τους στόχους του Βιομηχανικού Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο πλέγμα προκλήσεων και η αντίδρασή μας σ’ αυτές θα καθορίσει το κατά πόσο θα καταφέρουμε να μην μείνουμε πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες”. Όσο για τις προσδοκίες για οικονομική μεγέθυνση τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ότι έχουν μόνο ένα τρόπο για να μετουσιωθούν σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης “με επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και παράλληλες ριζικές αλλαγές στα μοντέλα Δημόσιας Διοίκησης και Εκπαίδευσης, που θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας”. Ο κ. Φέσσας κάλεσε πολιτεία και ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεννοηθούν και να συνασπισθούν με τους φορείς της επιχειρηματικότητας στη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος μίλησε για την πρωτοβουλία διαρκείας του ΣΕΒ προκειμένου να ανοίξει και στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός πετυχαίνει σημαντικά οφέλη από τις σύγχρονες, ψηφιακές τεχνολογίες, και που το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασίζεται στο επίπεδο της ψηφιακής ετοιμότητας, στις δεξιότητες και στο ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο. “Η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας μας είναι μια συνεχής πρωτοβουλία του ΣΕΒ που δεν τελειώνει σε ένα συνέδριο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, τόνισε ότι οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συμβαδίζουν ακόμα με τις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. “Οι σύνθετες προκλήσεις του τεχνολογικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας αντιμετωπίζονται σε 19 χώρες της ΕΕ-28 με ολοκληρωμένες στρατηγικές και συνδυασμό δυνάμεων της βιομηχανίας, του δημοσίου τομέα και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ανάλογη προσέγγιση πρέπει να έχει και η Ελλάδα.”

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ.

Η Ατζέντα του Συνεδρίου

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου (9:45) με την ομιλία του, “Η Βιομηχανία του Αύριο, Σήμερα”.

Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου (10:00-11:45) με τίτλο “Πώς Ξεκινάει το Ταξίδι του Μετασχηματισμού”, ξεκινά με τις ομιλίες του κ. Kai Schneiderwind, Senior Director της Siemens (Για Ένα Βιώσιμο Μέλλον – Ψηφιακή Επιχείρηση) και του κ. Nick Davis, Director, UK Digital Transformation Leader της Deloitte (Μετασχηματισμός Τώρα: Ένας “Οδικός Χάρτης” για Επιχειρήσεις). Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει συμμετέχουν ο Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, η Managing Director Ελλάδας & Κύπρου της Mondelēz International κ. Κατερίνα Βλάχου, ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο Deputy Group Strategic Planning Director του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Αντώνης Κύρκος.

Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου (12:15-14:00) “Η Βιομηχανία στη Νέα εποχή”, στο πρώτο πάνελ συμμετέχουν ο κ. Tim Scanlon, Group Vice-President, Customer Experience & Innovation της ΑΒΒ και ο Managing Director Νότιων Βαλκανίων της Huawei, κ. Jacky Chen. Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης, συμμετέχουν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος ΑΕ και Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος ΔΣ της Viohalco.

Την τέταρτη ενότητα (15:00-16:50) “Ώρα για Συνεργασίες και Συμπράξεις” ανοίγει με την ομιλία του ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τα Βιομηχανικά Δίκτυα στην Περιφέρεια). Ακολουθεί συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Γιώτης ΑΕ και Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ κ. Ιωάννης Αθ. Γιώτης, ο Δρ. Αλέξης Μπίρμπας, Καθηγητής Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ο κ. Simon Schaefer, CEO της StartUP Portugal. Την ενότητα θα κλείσει με την ομιλία του ο κ. Henrik Von Scheel, Originator of the Industry 4.0 (Η Ανάγκη Σύμπραξης Βιομηχανίας και Πολιτείας).

Στην πέμπτη ενότητα (17:15-18:15) “Μαζί για μια Εθνική Στρατηγική”, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος θα αναφερθεί στα συμπεράσματα του Βιομηχανικού Συνεδρίου και ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, θα παρουσιάσει την πρόταση του ΣΕΒ για ένα εθνικό πρόγραμμα “Βιομηχανία 4.0”. Θα ακολουθήσει συζήτηση για την ανάγκη για εθνική σύμπραξη μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση των νικητών του Industry 4.0 NOW Crowdhackathon και το κοκτέιλ που θα ακολουθήσει (18:45).