Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗΠηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr
Ανοδικό ράλι σημείωσε εντός της εβδομάδας, και λίγες μόνο ώρες προτού ανακοινωθεί το νέο business plan της επιχείρησης, η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. Τα εβδομαδιαία κέρδη έφτασαν το 21% ενώ τα μηνιαία το 27% γεγονός που, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για άνοδο στο 1 δισ. ευρώ του δείκτη EBITDA εντός της επόμενης πενταετίας αλλά και με τα φετινά να ανέρχονται περί τα 850 – 900 εκατ. ευρώ, αν υπολογίσουμε και την επίπτωση από την πληρωμή των ΥΚΩ, στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον και πάλι προς τη μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση.
Από εκεί και πέρα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε, αργά το βράδυ της Παρασκευής και ύστερα από αρκετές ερωτήσεις των μελών του, το νέο business plan της επιχείρησης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, με εξαίρεση το Πτολεμαΐδα 5, που θα αξιοποιεί τον λιγνίτη ως καύσιμο μέχρι το 2028. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το μερίδιο της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή θα περιοριστεί στο 30% και στη λιανική θα περιοριστεί, από το 2020, στο 60% (σήμερα είναι περίπου 70%).
Ακόμη, το νέο business plan περιλαμβάνει και τη διείσδυση στις ΑΠΕ προσθέτοντας 1 γιγαβάτ εντός της επόμενης πενταετίας. Όπως έγραφε το economix.gr (δείτε εδώ) για το business plan, η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να αναλάβει τα ηνία στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλάζοντας το, μέχρι σήμερα, αρνητικό μομέντουμ για την επιχείρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η επιχείρηση αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασίες και με άλλους ενεργειακούς παίχτες ώστε να υπάρξουν συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το κλείσιμο στις λιγνιτικές μονάδες συνεπάγεται και αποχώρηση προσωπικού, που αναμένεται συνολικά να φτάσει περί τις 5.000 εργαζόμενους, έως την ολοκλήρωση του σχεδίου. Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα περισσότερους από 16.000 υπαλλήλους ενώ προς ώρας δεν έχουν προκύψει επίσημα αντιδράσεις από τον συνδικαλιστικό χώρο. Το πλάνο προβλέπει επίσης περί τις 1.000 προσλήψεις που, όμως, σε αντίθεση με τις αποχωρήσεις που θα προέρχονται κυρίως από τις λιγνιτικές μονάδες, αυτές θα προορίζονται κυρίως για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σε ό, τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, το 2020, αναμένεται να κλείσουν οι μονάδες Αμύνταιο 1 και 2 (0,55GW) ενώ οι δύο μονάδες της Καρδίας (0,56GW) αναμένεται να κλείσουν έως το 2021 και το επόμενο έτος, 2022, θα πάρουν σειρά οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 (0,25GW) καθώς και τέσσερις από τις πέντε συνολικά του Αγ. Δημητρίου (1,1GW) ενώ το μεθεπόμενο αυτή της Μελίτης (0,29GW), του Αγ. Δημητρίου 5 (0,34GW) καθώς και της Μεγαλόπολης 4 (0,26GW).
Σημειώνεται ότι η επίσημη ανακοίνωση του νέου business plan έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα ενώ, εντός του επόμενου μήνα, θα παρουσιαστεί αναλυτικά στους επενδυτές ώστε η ΔΕΗ να επιχειρήσει με αξιώσεις την έκδοση ομολόγου.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και υπό αυτό το πρίσμα έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εντός του προδιαγεγραμμένου χρονικού πλαισίου αποτελεί προσωπική πρόκληση και για τον ίδιο. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση διυπουργικής για τη μετάβαση από τον λιγνίτη τονίζοντας πως οι λιγνιτικές μονάδες είναι κοστοβόρες και ξεπερασμένες και θα πρέπει να αποσυρθούν. «Να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία πρότυπο στη μετάβαση από τον λιγνίτη σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας», σημείωσε.
Για το ίδιο ζήτημα μίλησε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ο κ. Θωμάς ξεκαθάρισε πως το masterplan για τη Δίκαιη Μετάβαση θα παρουσιαστεί το 2020 για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για ένα υλοποιήσιμο σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μία έκθεση ιδεών.