Κρήτη
Κρήτη
ΚρήτηΠηγή Εικόνας: Pixabay

Σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχουν τα μεγάλα έργα υποδομών και οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο νησί της Κρήτης, με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή να προαναγγέλλει, χθες, από το βήμα της Βουλής  σχέδιο για την ανάταση και την ανασυγκρότηση του νησιού. Ενδεικτικό των προοπτικών του νησιού είναι το γεγονός ότι το 2016 ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας συμμετέχει από το 2016 στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας τράπεζας, ενώ, Deloitte πριν από μερικούς μήνες, εγκαινίασε το νέο της γραφείο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

“Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Deloitte Ελλάδος στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης και στοχεύει να επενδύσει σε ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων του νησιού” ανέφερε σε ανακοίνωσή της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Deloitte Ελλάδος.

Οι επενδύσεις

Ένα από τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται-χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος-, είναι ο ΒΟΑΚ, του οποίου ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι 1,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, χθες, ο ΥΠΟΙΚ Χρ.Σταϊκούρας και ο υπουργός Υποδομών Κ.Καραμανλής, για τη χρηματοδότηση του έργου υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να χρησιμοποιηθούν έσοδα από άλλη παραχώρηση, διαδικασία που απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν.  Η δεύτερη σχετίζεται με επιστροφές χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες, τις λεγόμενες επιστροφές των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή  την αξιοποίηση των SMPs και ANFAs.

Σε αντίθεση με τον ΒΟΑΚ που δεν αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται άμεσα, λίγο πριν τη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι, του οποίου τις πρόδρομες εργασίες υλοποιεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR. Το αποτύπωμα του νέου αεροδρομίου μπορεί να γίνει αντιληπτό, εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για συνολική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συμβατικό προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ, ενώ στο στάδιο της κατασκευής υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν 1.500 άτομα.

Η λίστα των έργων περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και την Πελοπόννησο, όπως και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Ενδεικτικά, η ρωσική εταιρεία Mirum σχεδιάζει την υλοποίηση ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος, αρχικού προϋπολογισμού 409 εκατ. ευρώ.  Σχεδιάζεται σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ) και αντιστοιχεί σε δομήσιμη επιφάνεια 130.000 τ.μ. Μετά από την πρόσφατη έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ), το έργο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Επίσης, η κυπριακών συμφερόντων Emerald Developments σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος στην Τριόπετρα του Νότιου Ρεθύμνου, έργου για το οποίο, πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος χορήγησε την έγκριση καταλληλόλητας έκτασης 1,2 χιλιάδων στρεμμάτων. Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει στην στην πολεοδόμηση της έκτασης, με το έργο να περιλαμβάνει πέντε αστέρων ξενοδοχείο δυναμικότητας 155 δωματίων και τουριστικό συγκρότημα κατοικιών.

Μία ακόμη σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση ακούει στο όνομα  Ίτανος Γαία στην περιοχή Κάβο Σίδερο στη Σητεία Κρήτης. Είναι συνολικού ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, με το τουριστικό συγκρότημα, που θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων, να είναι δυναμικότητας 1.936 κλινών.

Η Κρήτη δίνει το “παρών” και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, δρομολογείται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμανιού Ηρακλείου, αλλά και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, έκτασης 345,5 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Οι προβλεπόμενες χρήσεις της έκτασης είναι “Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή”, με το διαγωνισμό του έργου να βρίσκεται προ των πυλών, καθώς σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται η επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

Ισχυρές προοπτικές παρουσιάζει και ο τομέας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κρήτη, όπου δρομολογούνται οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση μονάδων επεξεργασίας.