Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε… προσθαφαιρέσεις των περιοχών που θα ισχύσει η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών για ένα έτος, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην κοινή γνώμη, σχετικά με τις οικοδομικές άδειες αλλά και το μέγεθος των δύο υπό ανέγερση ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, με τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται, λόγω των κτισμάτων που έκρυβαν το ιστορικό μνημείο. 
Πριν από μερικές μέρες συστάθηκε και συγκροτήθηκε Ομάδας Εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης, η οποία θα ενημέρωνε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου για τυχόν αλλαγές που θα προέκυπταν. Χθες, ο κ. Οικονόμου, υπέγραψε την νέα απόφαση, στην οποία γίνονται τροποποιήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, υπάρχουν περιοχές οι οποίες επίσης δεν προστατεύονται από ειδικό διάταγμα και τα ύψη των οικοδομών υλοποιούνται κατά τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παρακάτω, οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στην αναστολή:
– τα Οικοδομικά Τετράγωνα που περιβάλλονται από τις οδούς Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου, Συγγρού και Δ. Αρεοπαγίτου.
– τα Οικοδομικά Τετράγωνα που περιβάλλονται από τις οδούς Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι και Καβαλλότι.
Εκτός ωστόσο, θα βρεθούν οι παρακάτω περιοχές, δεδομένου ότι έχουν θεσμοθετηθεί ειδικά διατάγματα προστασίας και υπάρχει ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων, με ανώτερο ύψος τα 17,50 μ.. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής:
– η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βουλιαγμένης, Ζεύξιδος, Βρησηίδος, Αγλαονίκης, Μαργαρίτη, Κοκκίνη, Περραιβού, της επεκτάσεως της οδού Καρέα, Καρέα, Μενεκράτους και Αγκύλης.
– η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ραζηκότσικα, Καρέα, Τιμολέοντος, Βουλιαγμένης, Περραιβού, Κοκκίνη, Θεοφιλοπούλου, Μεναίχμου, Καλλιρρόης και Αναπαύσεως.
Σημειώνεται πως το Οικοδομικό Τετράγωνο στην περιοχή Πετραλώνων που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Δημοφώντος, Κυδαντινών και Παλληναίων, βρίσκεται εντός περιοχής εξαίρεσης.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κάνει δεκτή εν μέρει την προσφυγή 14 κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη, που ζητούσαν την ακύρωση της ανέγερσης 9όροφου ξενοδοχείου στην οδό Μισαραλιώτου.
Οι προσφεύγοντες δικαιώθηκαν για τυπικούς λόγους, αφού το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την σχετική προέγκριση οικοδομικής άδειας. Πριν τη προέγκριση της οικοδομικής άδειας, είχε χορηγηθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. 
Ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεων η έγκριση αυτή ανακλήθηκε, μετά από νεότερη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ., για λόγους νομιμότητας. Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προέγκριση της οικοδομικής άδειας, καθώς κρίθηκε ότι είχε «απωλέσει το νόμιμο έρεισμά της».
Άκυρη κρίθηκε επίσης και η άδεια για την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου, με το ίδιο σκεπτικό.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ μπορεί να ελήφθη για τυπικούς λόγους, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία, αφού πλέον με την ανυπαρξία οικοδομικής άδειας, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να επιληφθούν του θέματος, εναρμονιζόμενοι με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Η έλλειψη οικοδομικής άδειας σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει ανέγερση του κτιρίου πέρα από τα όρια που έθεσε το ΣτΕ, ενώ σε περίπτωση που έχουν αναγερθεί περισσότεροι όροφοι, αυτοί δεν μπορούν πλέον να υφίστανται. 
Πάντως, στην αυτοψία που είχαν πραγματοποιήσει στις 4 Μαρτίου τα μέλη του Κ.Α.Σ. στην περιοχή, είχε διαπιστωθεί ότι η ανέγερση του κτιρίου θα προκαλέσει οπτική βλάβη στην Ακρόπολη, λόγω του όγκου και του ύψους του. Τότε, είχαν τονίσει ότι συντρέχει και λόγος δημοσίου συμφέροντος γιατί εκτός από σποραδική κεραμική στο οικόπεδο βρέθηκαν και άλλες αρχαιότητες όπως τμήμα αρχαίου τείχους και οδοστρώματος. Στο οικόπεδο πραγματοποιούνται από τότε εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αναλάβει την υποχρέωση να καθορίσει τους ειδικούς όρους δόμησης για το διώροφο διατηρητέο κτίριο που ήδη υπάρχει.