Η χρήση των πλαστικών στον αγροτικό τομέα καθώς και η διαχείριση των επικίνδυνων συσκευασιών από τα φυτοφάρμακα, αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του σε κλειστή συνάντηση εργασίας, η οποία συνδιοργανώθηκε από το κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά με τη συνεργασία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια», δήλωσε σχετικά ο κ. Σκρέκας και σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα αυτό».
Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός γνωστοποίησε ότι θα δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα δίνει κίνητρα στους αγρότες για την επιστροφή των επικίνδυνων συσκευασιών, αλλά και αντικίνητρα σε όσους δεν τα επιστρέφουν.
Συμπλήρωσε ότι από πλευράς υπουργείου θα συσταθεί μια ομάδα ειδικών, που θα έχει ως στόχο την μελέτη της διαχείρισης των πλαστικών του αγροτικού τομέα από πολυαιθυλένιο.
Μιλώντας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το 40% των πόρων θα κατευθυνθούν σε γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα.
«Συνήθως όταν μιλάμε για πλαστικά όλοι σκεφτόμαστε αυτά του σπιτιού και όχι τα βιομηχανικά απόβλητα, τα νοσοκομειακά κ.α.» δήλωσε η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» την κατάσταση που επικρατεί με τα πλαστικά στον αγροτικό τομέα, καθώς όπως είπε «σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου το 30% των αποβλήτων είναι πλαστικά».
Ανέφερε ότι βάση της δουλειάς που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη είναι «η προστασία του περιβάλλοντος» και σημείωσε ότι «στόχος ήταν μέχρι το 2020 να υπάρξει ξεχωριστή συλλογή και διαχείριση των πλαστικών από φάρμακα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται».
«Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών έφτασε το 2015 τα 381 εκατομμύρια» δήλωσε η Διευθύντρια του «Κέντρου Καινοτομίας Καθαρής Ενέργειας», Serpil Guran, συμπληρώνοντας ότι με τις μέχρι τώρα προβλέψεις αυτός ο αριθμός αναμένεται «να διπλασιαστεί έως το 2035 και να τετραπλασιαστεί έως το 2050».
Ανέφερε πως «οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πλαστικών στον κόσμο», ενώ αντίθετα η Κίνα έως το 2016 αποτελούσε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ανακυκλώσιμων αποβλήτων πλαστικών, κάτι το οποίο άλλαξε το 2018, καθώς η ασιατική χώρα σταμάτησε να δέχεται μη απολυμασμένα πλαστικά.
«Υπολογίζεται ότι μόλις 10% των πλαστικών γεωργίας ανακυκλώνεται διεθνώς», δήλωσε από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου, προσθέτοντας ότι: «Στην ΕΕ τα πλαστικά γεωργίας ξεπερνούν το 1,3 εκατ. τόνους ετησίως, η ανάκτησή τους είναι μόλις 46% ενώ η μηχανική ανακύκλωση μόλις 23%».
Αναφερόμενη στη νέα ΚΑΠ η κ. Λασκαρίδου υπογράμμισε ότι θα έχει στο κέντρο της πράσινες και αειφόρες στρατηγικές, σημειώνοντας ότι «τρεις από τους συνολικά 9 άξονες της νέας ΚΑΠ αφορούν το περιβάλλον και το κλίμα».
Τέλος η ίδια έκανε αναφορά στην πίεση που έχει ξεκινήσει να ασκείται σε διεθνείς εταιρίες μεταποίησης όσο και σε αλυσίδες λιανικής, προκειμένου να μεταβούν σε βιώσιμες πρακτικές και τις εξαναγκάζουν να εξετάζουν προσεκτικά τις πρακτικές των προμηθευτών τους».