Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να εισέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream. Το πρώτο σκέλος του, που αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία, ολοκληρώνεται και θα εγκαινιαστεί επίσημα στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του νέου έτους (8 Ιανουαρίου) σε μία φιέστα που προετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν και στην οποία ενδέχεται να παρευρεθεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα προβλήματα ξεκινούν για το δεύτερο σκέλος του αγωγού που αφορά την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι καθυστερεί τη δημιουργία του TurkStream στα εδάφη της επίτηδες. Μάλιστα, έκανε λόγο για δυνατότητα της Μόσχας να «προσπεράσει» τη Βουλγαρία, αν αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να τροφοδοτήσει ενεργειακά «τα νότια της Ευρώπης».
Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσωφ που σημείωσε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να αναζητά εναλλακτικές διαδρομές αλλά εμείς ζητάμε διαφοροποίηση πηγών», αφήνοντας έτσι αιχμές αναφορικά με το πρόβλημα στην ενεργειακή ασφάλεια που συνεπάγεται η εξάρτηση από έναν αποκλειστικό πάροχο φυσικού αερίου. Από εκεί και πέρα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Βουλγαρία είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιολόγησε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε το έργο να «κοπεί» από τις Βρυξέλλες. Εξάλλου, η Βουλγαρία αντιμετωπίζεται ως σημαντικός πάροχος στη διανομή του φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Καλός μαθητής» στην περίπτωση της κατασκευής του TurkStream φαίνεται πως είναι η Σερβία – στο πρόσωπο της οποίας η Ρωσία έχει βρει αρκετές φορές υποστήριξη. Ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να αναφερθεί στην περίπτωσή της και επεσήμανε ότι το 90% των σωλήνων στο σερβικό τμήμα του αγωγού έχουν τοποθετηθεί και το 85% είναι έτοιμο. Πάντως η βουλγαρική πλευρά φαίνεται να διαφωνεί αναφορικά με τις δηλώσεις Πούτιν με τον Μπορίσωφ να υποστηρίζει ότι η Σερβία δεν ετοιμάζει πιο γρήγορα το δικό της κομμάτι του αγωγού. «Ίσως οι πληροφορίες του κυρίου Πούτιν δεν είναι επίκαιρες γιατί στην Βουλγαρία ο αγωγός κατασκευάζεται εντατικά με 4-5 χλμ. την μέρα», κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση της κατασκευής του αγωγού από τη Βουλγαρία είναι πως η ρωσική πλευρά εξέφρασε και προ διμήνου τις αμφιβολίες της αναφορικά με την πορεία του έργου. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε καλέσει τη Βουλγαρία να ολοκληρώσει το δικό της κομμάτι του αγωγού εντός του 2020, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, η κατασκευή του αγωγού TurkStream αναμένεται να αυξήσει την εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει, σε συνέντευξή του, στις 30 Μαΐου ότι ο αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του polygraph, η Μόσχα είναι ο μοναδικός ενεργειακός πάροχος της Βουλγαρίας και άρα το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αντίστροφο.