ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Το συγκρότημα κτηρίων στην Πειραιώς της ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΒΙΟΧΑΛΚΟΠηγή Εικόνας: Google maps

Νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων δρομολογεί ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες προχώρησε στη σύσταση της θυγατρικής του εταιρείας Noval Property στον τομέα του real estate. Ένα από τα έργα της εταιρείας, όπου υπήρχαν, τις τελευταίες ημέρες, εξελίξεις αφορά το νέο τμήμα του εμπορικού της κέντρου στην Λεωφόρο Κηφισού στο Αιγάλεω, έργο του οποίου τους περιβαλλοντικούς όρους έχει εγκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το υφιστάμενο κτήριο έχει δόμηση 20.000 τ.μ. και σε αυτό θα προστεθούν νέοι χώροι με κάλυψη 1.600 τ.μ. και δόμηση 963 τ.μ.

Η εταιρεία θα προχωρήσει σε εργασίες εντός του κελύφους του River West, οι οποίες αφορούν επεμβάσεις για την αλλαγή χρήσεων.

Νέα έργα

Επίσης, η εταιρεία έχει στα σκαριά την κατασκευή στην οδό Προόδου 1-3 στο Αιγάλεω, εμπορικού κέντρου με δόμηση 23.000 τ.μ., που είναι επένδυση της τάξης των 18 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, όπου αυτή θα υλοποιηθεί, ανήκει στην κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη που μισθώνει μακροπρόθεσμα η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου, που εγκρίθηκε την περασμένη άνοιξη, το κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο διακριτά κτήρια το μικρότερο από τα οποία εισχωρεί στο σώμα του μεγαλύτερου. Ο ενδιάμεσος γραμμικός τεθλασμένος χώρος αποτελείται  από  ημιυπαίθριους και  υπαίθριους  χώρους.  Στη στάθμη του ισογείου συγκροτήματος  θα αναπτύσσονται χρήσεις supermarket με βοηθητικούς και γραφειακούς χώρους, καθώς και τέσσερα διώροφα καταστήματα. Στον πρώτο όροφο αναπτύσσονται τμήματα των διώροφων καταστημάτων. Στον μικρότερο όγκο εκτός από καταστήματα χωροθετείται και χώρος συνάθροισης κοινού, ενώ στο δώμα του κτηρίου χωροθετείται μεγάλο μέρος του συνολικού χώρου στάθμευσης (266 θέσεις από τις συνολικές 338 θέσεις).

Κέντρο πολιτισμού

Το επόμενο μεγάλο big project της ΒΙΟΧΑΛΚΟ αφορά την αξιοποίηση του συγκροτήματος κτηρίων οδού Πειραιώς 252 στην περιοχή Ελαιώνα του Δήμου Ταύρου, όπου βρισκόταν από το 1937 ο βιομηχανικός όμιλος. Μετά την έγκριση του έργου από το Invest in Greece, η επένδυση, της τάξης των 117 εκατ. ευρώ, περνάει σε νέα φάση, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μακρά γραφειοκρατική διαδικασία, με τελικό σταθμό την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλεπόμενες χρήσεις.

Τι θα αναπτυχθεί στην έκταση των περίπου 70 στρεμμάτων; Δύο ξενοδοχεία, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας, ανοιχτοί χώροι πρασίνου και χρήσεις πολιτισμού που θα αντιστοιχούν στο 30% της συνολικής έκτασης. Θα δημιουργηθούν ακόμη, ποδηλατόδρομοι και κέντρο αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σχέδια για δημιουργία πολυδύναμου κέντρου έχουν ζωή τουλάχιστον 11 χρόνων. Κτήρια του βιομηχανικού συγκροτήματος έχουν χαρακτηριστεί, με αποφάσεις του 2000 και του 2002, ως διατηρητέα και σε αυτά, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα», σχεδιαζόταν στο παρελθόν να στεγαστεί το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας Μετάλλων (ΕΛΚΕΜΕ).

Όπως είχε γίνει γνωστό σε παλαιότερη συνέντευξη τύπου, τα σχέδια προέβλεπαν ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο «το οποίο θα είναι ταυτόχρονα «ζωντανό μουσείο» και θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό χώρο, αίθουσες σεμιναρίων και πλήρη τεχνική βιβλιοθήκη.

Το ερευνητικό κέντρο μεταλλουργίας θα εφοδιαστεί με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Στον εκθεσιακό χώρο προβλέπεται να τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, ιστορικά δείγματα του παραγωγικού εξοπλισμού της Βιοχάλκο, τα οποία η εταιρεία, όπως σημειώνει, έχει διαφυλάξει ως σήμερα για τον σκοπό αυτόν και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου». Τελικά, όμως, εκείνα τα σχέδια δεν προχώρησαν ποτέ.