Για το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον του ομίλου Μυτιληναίου μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος προς τα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Ο κ. Μυτιληναίος άνοιξε τα χαρτιά του για το παρελθόν, λέγοντας ότι, πλέον, δεν τον ενδιαφέρει η ΛΑΡΚΟ, ενώ αποκάλυψε ότι τα τελευταία 20 χρόνια είχε συναντήσεις με τέσσερις υπουργούς Οικονομικών. Από τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Γιώργο Αλογουσκούφη μέχρι τον Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γιάννη Στουρνάρα. Επισήμανε, δε, ότι δεν σκέπτεται να συναντήσει άλλον υπουργό για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, που πάντα την πίστευε αλλά σήμερα έχουν αλλάξει πολλά .
Αναφερόμενος στο παρόν είπε ότι τον ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ , αλλά «δεν είναι σκόπιμο να πούμε περισσότερα, καθώς αναμένονται οι όροι της ιδιωτικοποίησης».
Διαβάστε ακόμα: Και διεθνές ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ – Προσκλήσεις ενδιαφέροντος
Αναγνώρισε ότι για τον Όμιλο δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς στην αγορά της ενέργειας κατέχει το 35% και στο LNG το μερίδιο του ανέρχεται το 45%. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής έδρας της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι «έφυγε το θέμα από το τραπέζι», διότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για τη φορολογία των επιχειρήσεων, με το φορολογικό συντελεστή να μειώνεται στο 24%, για να υποχωρήσει στο 20% για την οικονομική χρήση του 2020, όπως υλοποιείται η μείωση των συντελεστών των μερισμάτων .
Ωστόσο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα της υψηλής φορολογίας για τα στελέχη των εταιρειών.
Αποκάλυψε ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι έχει αναλάβει μεγάλο φορτίο με σκοπό τη διάσωση της εταιρείας.
Εκτίμησε ότι θα αυξηθεί το κόστος των ρύπων για την κρατική επιχείρηση και πρότεινε να συνεργαστεί με τις βιομηχανίες που βρίσκονται στην Υψηλή Τάση, και να αναλάβουν από κοινού το κόστος των ρύπων και της ενέργειας, με την έγκριση της Κομισιόν, έτσι ώστε να απαλλαγεί άμεσα από τα φορτίο των ρύπων. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο, το οποίο, όπως φαίνεται, κυοφορείται στο παρασκήνιο.
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην επιτυχή έκδοση του ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ όταν ερωτήθηκε πώς θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πούμε κάτι για να εντυπωσιάσουμε», άλλωστε ο Όμιλος έχει αλλάξει κατηγορία, και δεν τον ενδιαφέρουν οι εντυπωσιασμοί. Πρόσθεσε ότι θα γίνει μία σοβαρή μελέτη αξιοποίησης των κεφαλαίων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ευνοϊκό να ανανεωθεί η έκδοση των 361 εκατ. ευρώ, που λήγει στα τέλη του 2022.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου είπε ότι πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας υπάρχουν στο ταμείο της περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Δήλωσε ότι 2020 θα είναι ενδιαφέρουσα χρονιά για την εταιρεία του Αλουμινίου, παρότι οι τιμές πέφτουν. Στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να πουλήσει αιολικά πάρκα 47 MW, που βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις στην Αυστραλία. Προσδιόρισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, και τα περιθώρια κέρδους για τον όμιλο θα αρκετά ικανοποιητικά.
Για το διεθνές περιβάλλον τόνισε ότι η Κίνα μειώνει τη παραγωγή της και το αξιοπερίεργό είναι ότι μειώνεται και ζήτηση. Ανέφερε ότι, πλέον, το πετρέλαιο δεν διαμορφώνει τιμές για όλα τα μέταλλα, αφού οι Αμερικανοί έσπασαν το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Υπογράμμισε ότι πρώτη φορά βλέπει την τιμή του Νικελίου στα 14.000 δολάρια, όταν για δεκαετίες ήταν πάνω από τις 20.000. Επίσης η τιμή του χαλκού έχει πέσει στις 6000 δολάρια, ο μόλυβδος στα 1000 δολάρια και η πρώτη ύλη για την αλουμίνα, που είναι ο βωξίτης, έχει υποχωρήσει κατά 100 δολάρια, που σημαίνει εξοικονόμηση πρώτης ύλης έως 20 εκατ. ευρώ το χρόνο .
Το LNG κινείται χαμηλότερα κατά 30%. Από τα 7 δολάρια, έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δολάρια αυτός είναι και ο λόγος που η Ρεβυθούσα δεν προλαβαίνει τα δεξαμενόπλοια με υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Ε. Μυτιληναίος άφησε να εννοηθεί ότι τα αποτελέσματα του 2019 θα είναι ικανοποιητικά όταν, μάλιστα, στο εννεάμηνο έκλεισε στο 1,5 δις. ευρώ