Μετά την αντικαπνιστική εκστρατεία σειρά έχει η ανακύκλωση τη γόπας ή των αποτσίγαρων. Η ιδιωτική πρωτοβουλία με τη σύσταση ΜΚΟ, με τον διακριτικό τίτλο Cigaret Cycle, ανέλαβε να μαζέψει τις γόπες από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Αθήνας.
Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας, κ. Γιώργος Σακελλαρίου, λέει ότι τους επόμενους μήνες θα εγκατασταθούν 600 κάδοι για τη συλλογή των αποτσίγαρων, τα οποία είναι καταστροφικά για το περιβάλλον καθώς καταλήγουν στη θάλασσα.
Τόνισε ότι το project «gopafree» έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα το οποίο είναι έντονο, αφού μία γόπα περιέχει αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό. Εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα, κάπως σαν τα όπλα μαζικής καταστροφής. Δηλαδή, αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό, ενώ μόνο ένα τσιγάρο αρκεί για να είναι θανατηφόρο για τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά και αλμυρά νερά!
Ο κ. Γιώργος Σακελλαρίου απεύθυνε μήνυμα στους καπνιστές να χρησιμοποιούν τους κάδους, οι οποίο θα βρίσκονται στις στάσεις λεωφορείων, σε χώρους μαζικής εστίασης και σε πολυσύχναστα σημεία. Το project «gopafree» θα εκδηλωθεί με 36 δράσεις και σταδιακά θα επεκτείνεται σε περισσότερα σημεία της πόλης.
Στα σχέδια της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ είναι να δραστηριοποιηθεί έντονα στην Κρήτη, λόγω και της παρουσίας των τουριστών.
Η Ελλάδα παράγει περίπου 22 δισεκατομμύρια αποστίγαρα, ή 3500 τόνους το χρόνο, εκ των οποίων το 40% καταλήγει στις θάλασσες.
Τα σύνθημα της καμπάνιας θα είναι «Δώστε μας τις γόπες σας!». Η γόπα περιέχει 19 τοξικές ουσίες και αρκετές δόσεις πλαστικού. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά δεν είναι αθώα, αφού περιέχει υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο, νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία και αρσενικό.
Οι κάδοι θα έχουν πράσινο χρώμα και η συλλογή τους θα γίνεται από προσωπικό του δίκτυο. Να σημειωθεί ότι 1000 γόπες ζυγίζουν 1 κιλό. Μετά τη συλλογή, θα συγκεντρώνονται σε ένα γήπεδο και, στη συνέχεια, με φορτηγά θα ταξιδεύουν στη Γαλλία ή στη Γερμανία σε εξειδικευμένες μονάδες ανακύκλωσης.
Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού, καθώς και η τέφρα, κομποστοποιούνται και θα παράγουν λίπασμα. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σακελλαρίου, μέσω της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων θα υποστηρίζονται συνάνθρωποι μας, οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης και ακοής. Τα χρήματα θα διατίθενται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.