Σε μπαράζ αγορών στο ελληνικό real estate έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η κινεζική εταιρεία ARD Athena, που με επικεφαλής τους Γουέι Κούι και Jie Xizhen, ιδρύθηκε το 2017, έχοντας λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονιάς μόνο για δύο μήνες.
Η ARD Athena, προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την ελληνική γραφειοκρατία, εφαρμόζει την επιτυχημένη «φόρμουλα» της αγοράς παλαιών κτηρίων και ανακατασκευής με στόχο την ενοικίασή τους μέσω Airbnb. Ταυτόχρονα, η εταιρεία φαίνεται να επενδύει και στις περιοχές από όπου θα δημιουργηθούν σταθμοί της σχεδιαζόμενης γραμμής 4 του Μετρό.
Ποια ακίνητα όμως, έχει αποκτήσει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα;
-Τριώφορο κτήριο στην οδό Τραλλέων 103 στο Γαλάτσι, με εμβαδόν δόμησης 430 τ.μ.
-Ακίνητο, 630 τ.μ., στην οδό Ιθώμης 1, στη Νέα Ιωνία
-Πολυκατοικία, εμβαδού 890 τ.μ., στις οδούς Ήλιδος και Αιγίου 57, στην Αθήνα
-Επταώροφη πολυκατοικία (1.500 τ.μ.) στις οδούς Γρηγ. Λαμπράκη και Σωτήριος Διός 111, στον Πειραιά
-Κτήριο κατοικιών (512 τ.μ.) στην οδό Βρυούλων 12, στην Κηφισιά
-Κτήριο (4.100 τ.μ.) στις οδούς Μετσόβου, Αγ. Λαύρας και Αγρινίου στη Γλυφάδα
-Πολυκατοικία (2.510 τ.μ.) στις οδούς Καλυψούς 88 και Γ.Γρυπάρη στην Καλλιθέα
Η χρυσή βίζα
Οι Κινέζοι κρατούν τα σκήπτρα όσον αφορά τον αριθμό των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους τρίτων χωρών από την έναρξη ισχύος του προγράμματος μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, έχουν αποκτήσει 3.464 άδειες διαμονής σε Κινέζους επενδυτές, με τη δεύτερη θέση, με μεγάλη απόσταση, να καταλαμβάνει η Τουρκία με 438 άδειες. Για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, κινεζικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων είχαν ατονήσει, ύστερα και από την υπόθεση με τις αγοραπωλησίες μέσω τερματικών POS.
Πάντως, μετά τη θέσπιση τροπολογίας βάσει της οποίας οι συναλλαγές μέσω POS για αγορά ακινήτων «απελευθερώνονται» οι αγορές ακινήτων μέσω POS, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι επενδύσεις από Κινέζους θα αναθερμανθούν.