Την ύπαρξη προόδου σε σχέση με τη διαδικασία εκτίμησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ και την αύξηση της αξίας τους καταγράφει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας. Παρόλ’ αυτά, όπως επισημαίνεται, ο βασικός στόχος, δηλαδή η αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΑΔ, που θα πρέπει να αποτελεί βασική πηγή δημιουργίας εσόδων, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, όπως αναφέρει η έκθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται να επιτευχθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, με τους κυριότερους να περιλαμβάνουν την καταγραφή, ωρίμανση, εκμετάλλευση των ακινήτων και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα συμβόλαια εμπορικών ακινήτων. Κοινός βέβαια, παρονομαστής είναι ο έλεγχος των εσόδων της ΕΤΑΔ από την ελληνική εταιρεία αξιοποίησης συμμετοχών και περιουσίας, ενώ, εάν απαιτηθεί, θα πρέπει να ληφθεί σειρά διορθωτικών μέτρων με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας.
Το νέο δ.σ.
Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΤΑΔ σχετίζεται με την τοποθέτηση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Η καθυστέρηση αυτή φαίνεται να αποδίδεται και στη δικαστική διαμάχη του ομίλου Μαντανωνάκη με την κρατική εταιρεία, με την τελευταία να καλείται, βάσει δικαστικής απόφασης, να πληρώσει το ποσό των 52 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό όμιλο. Φυσικά, το surveillance report της Κομισιόν δεν αναφέρεται στην εν λόγω δικαστική διαμάχη, όμως, είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι αποτελεί το βασικό λόγο για τον οποίο έχει καθυστερήσει η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ.
Πάντως, το μόνο βέβαιο, είναι ότι, όπως αναφέρει η έκθεση, έχει υπάρξει πρόοδος ως προς την μεταβίβαση ενός μεγάλου πακέτου ακινήτων στην ΕΕΣΥΠ, αν και σημαντικός αριθμός ακινήτων αυτού δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στο «υπερταμείο». Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της προεπιλογής των συγκεκριμένων ακινήτων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.
71.500 ακίνητα
Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΕΤΑΔ αριθμεί περισσότερα από 71.500 ακίνητα κυριότητας ή διαχείρισης της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε αυτά περιλαμβάνονται 210 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, με σημαντική ποικιλία όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, 8 Ολυμπιακά Ακίνητα, περίπου 70.000 τίτλοι ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και 1.052 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.