Ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω Turkstream
Υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου
Ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω TurkstreamΠηγή Εικόνας: Gazprom
Την κοινοτική οδηγία που προβλέπει ότι οι αγωγοί εισαγωγής φυσικού αερίου απαγορεύεται να βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των προμηθευτών και θα πρέπει να μετέχουν σ’ αυτούς και τρίτοι τροποποίησε με ψήφο απλής πλειοψηφίας η γερμανική Bundestag προκειμένου να άρει και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream II.
O Nord Stream II ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία Gazprom και η νομοθέσια απαγόρευε πρακτικά την ολοκλήρωσή του. Ο αγωγός με συνολικό μήκος 1.225 χλμ θα έχει αφετηρία τη Ρωσία και τερματισμό τη Γερμανία και, από κοινού με τον TurkStream που θα ξεκινά από Ρωσία και θα περνάει από Βουλγαρία και Σερβία για να καταλήξει στην Αυστρία, θα αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για την παροχή ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη μετά και τη διαφαινόμενη μη ανανέωση της συμφωνίας Ρωσίας – Ουκρανίας για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου που ολοκληρώνεται στις 31/12 και δεν προβλέπεται να επεκταθεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και της αντιπαράθεσης Gazprom (Ρωσία) – Naftogaz (Ουκρανία).
Η κοινοτική οδηγία που δημιουργούσε προβλήματα στη διέλευση του αγωγού είχε τροποποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαΐου ορίζοντας πως, αν ο αγωγός έχει κατασκευαστεί μετά τον Μάιο του 2019, τότε οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαιώματα ούτε σε αυτόν αλλά ούτε και στο φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω αυτού. Σημειώνεται ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία τις σχετικές τροποποιήσεις.
Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Δανία είχε δώσει κι εκείνη τη συγκατάθεσή της για τη διέλευση του αγωγού Nord Stream II. Οι Δανοί επεξεργάζονταν την έκθεση για τη διέλευση του αγωγού από την άνοιξη του 2017 ενώ η ανακοίνωση της Δανέζικης Υπηρεσίας Ενέργειας (DEA) αναφέρει πως η άδεια αφορά την τοποθέτησή του στην όδευση νοτιανατολικά της Μπορνχόλμ. Από τις δύο λύσεις που προτείνονταν στην έκθεση, και αφορούσαν την αξιοποίηση αγωγού 164 και 147 χιλιομέτρων αντίστοιχα, η κυβέρνηση της Δανίας ενέκρινε τη συντομότερη για αμιγώς, όπως διευκρινίζει, οικολογικούς σκοπούς.
Το ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι αν θα υλοποιηθεί ο αγωγός εντός του προσυμφωνημένου χρονικού διαστήματος (31/12) ή, εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν αφήσει το έργο στο 87%, πάρει παράταση η διαδικασία. Ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος της Gazprom, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα χρειαστούν πέντε εβδομάδες από τη στιγμή που η Δανία θα δώσει την έγκρισή της προκειμένου να ολοκληρωθεί η διέλευση του αγωγού μέσω των χωρικών υδάτων της και συνεπώς, αν ισχύουν οι εκτιμήσεις του, δεν θα πρέπει να υπάρξει τυπικό πρόβλημα στη διαδικασία.

Για τη γερμανική πλευρά, ο αγωγός έχει μεγάλη εμπορική αξία ενώ αποτελεί δικλείδα για την ενεργειακή ασφάλεια της κεντρικής Ευρώπης αλλά, όπως έχει γράψει το economix.gr, τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας επισημαίνουν ότι η Gazprom είναι βασικός εκφραστής των ρωσικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επισημάνει ότι το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να καταστήσει τη Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας».