Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης ΟικονόμουΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η νέα ρύθμιση επιβεβαιώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία αυθαιρέτων παραμένει το έτος 2011» υπογράμμισε σήμερα ο υφυπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Ειδικότερα, όπως τόνισε «η νέα ρύθμιση επαναλαμβάνει ότι δεν μπορούν να ενταχθούν μεταγενέστερα αυθαίρετα, άρα επιβεβαιώνεται ότι η τακτοποίηση των αυθαιρέτων γίνεται πολύ δυσκολότερη».

Όσον αφορά την «τελική», όπως την χαρακτήρισε, παράταση μέχρι τον Ιούνιο 2020, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι δόθηκε «διότι έχουν  συσσωρευτεί πάρα πολλές εκκρεμότητες από μηχανικούς που έχουν αναλάβει, λόγω πολυπλοκότητας της διαδικασίας. Αυτό το 7μηνο παράτασης μέχρι τον Ιούνιο του 2020 δίνει αυτή τη δυνατότητα»

Προσθέτοντας πως «μετά τον Ιούνιο συνδέεται η δήλωση των αυθαιρέτων με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που είναι ένας νέος μηχανισμός, έχει προβλεφθεί εδώ και χρόνια, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, αλλά πλέον είναι σχεδόν έτοιμο από τεχνικής άποψης. Είμαστε σίγουροι ότι τον Ιούνιο θα λειτουργεί πλήρως. Η σχετική πλατφόρμα έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, είμαστε σίγουρο ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα γίνουν κάποιες πιλοτικές χρήσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι μια ηλεκτρονική δήλωση, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά στοιχείων (π.χ. αν υπάρχουν παλιές αυθαιρεσίες, αν δημιουργηθούν καινούριες, η άδεια, τα σχέδια της άδειας, το πιστοποιητικό ενεργειακής αποδοτικότητας κ.ο.κ.). Όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι πλέον ηλεκτρονικά και επομένως εύκολα προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο. Έτσι, κάθε ακίνητο ή κάθε διηρημένη ιδιοκτησία που περιλαμβάνει πολλές διηρημένες ιδιοκτησίες, να αποτυπώνεται ηλεκτρονικά στην κεντρική βάση δεδομένων. Με όλα τα στοιχεία του κτιρίου θα επιτρέπεται η ταυτοποίηση του ακινήτου και η δυνατότητα ελέγχου σε κάθε χρονική στιγμή. Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου αφορά όλους. Όλα τα καινούρια κτίρια από εδώ και πέρα αποκτούν ηλεκτρονική ταυτότητα».

Αναφορικά με τα «βαριά» αυθαίρετα ο υφυπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος δήλωσε ότι: «τα αυθαίρετα στην Ελλάδα είναι γύρω στο 1,5 εκατ. Η κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων είναι πρακτικά αδύνατη. Αυθαίρετα υπάρχουν πολλών ειδών, τα πολύ ελαφρά, τα πολύ βαριά κ.ο.κ. Ανάλογα με την περίπτωση, κάποια θα κατεδαφίζονται και μάλιστα πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα τα «βαριά» αυθαίρετα. Ένα κτίριο φερ΄ ειπείν 100% αυθαίρετο ή ένα κτίριο που είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα και δημιουργεί προβλήματα πλημμύρας. Τα «βαριά» δεν μπορούν να τακτοποιηθούν μετά το τέλος Ιουνίου 2020. Τα υπόλοιπα θα μπορούν να δηλώνονται και μετά το 2020, ωστόσο θα πρέπει να κάνουν δήλωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας».

Ενώ, σημείωσε πως θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ανεξάρτητους ελεγκτές. Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «οι δηλώσεις που γίνονται τώρα είναι με ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού. Θα αρχίσει στο 5% των δηλώσεων να διενεργείται δειγματοληπτικός  έλεγχος  από ανεξάρτητους ελεγκτές οι οποίοι θα επιλέγονται  με κλήρωση, οπότε θα αρχίσουν να εντοπίζονται κάποια αυθαίρετα. Είναι πιθανό ότι σε αρκετές δηλώσεις, σκόπιμα ή μη σκόπιμα υπάρχουν λάθη. Θα αρχίσουν αυτοί οι έλεγχοι και ανάλογα με την περίπτωση του είδους και του μεγέθους ανακρίβειας θα επιβάλλονται πολύ βαριά πρόστιμα και ταυτόχρονα θα υφίσταται συνέπειες και ο μηχανικός που έχει βάλει υπογραφή. Αυτός ο μηχανικός θα έχει υπογράψει και άλλα. Θα ελέγχονται και τα υπόλοιπα κτίρια για τα οποία έχει υπογράψει ο μηχανικός».