FSRU Αλεξανδρούπολης
LNG terminal
FSRU ΑλεξανδρούποληςΠηγή Εικόνας: Jan Arrhénborg / AGA / Creative Commons

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη δήλωση των φορτίων LNG από τους εισαγωγείς με τα πρώτα δείγματα να μιλούν για υπερσυσσώρευση στον σταθμό της Ρεβυθούσας. Με δεδομένο ότι οι τιμές στο LNG κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάγκη περισσότερων slots από την αγορά παρά και τη λήψη μέτρων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον τετραπλασιασμό της μοναδιαίας χρέωσης στις προκρατήσεις.

Η συγκεκριμένη συνθήκη καλλιεργεί κλίμα ικανοποίησης στην Αθήνα καθώς αποτρέπει κινδύνους αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που διαμορφώνονται εξαιτίας της ελλειπούς συννενόησης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα, με την τελευταία να αποτελεί τον κύριο ενεργειακό προμηθευτή της γηραιάς ηπείρου. Οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει μία bottom – up προσέγγιση στο ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού των κρατών – μελών της Ε.Ε. ζητώντας από την καθεμία να διαμορφώσει τη δική της ατζέντα αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια και τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, ώστε να υπάρξει μία σαφής εικόνα σε κεντρικό επίπεδο.

Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για την Αθήνα αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον ενεργειακό εφοδιασμό από την Αλγερία αλλά και στα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμέσου της Ουκρανίας.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου ενώ, εξαιτίας των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο με τη διαμάχη ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα και την ρωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανανεωθεί. Σ’ αυτό αξίζει να προστεθεί και η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Gazprom, τον ρωσικό προμηθευτή φυσικού αερίου που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Μόσχας, και την ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Στην Αθήνα πάντως δεν προτίθενται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε ένα – έστω και μικρό – ενδεχόμενο ανεπαρκούς ενεργειακής τροφοδοσίας και γι’ αυτό τη Δευτέρα αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη για θέματα ενεργειακής ασφάλειας από την επιτροπή διαχείρισης κινδύνων. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν, εκτός από το υπουργείο Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ και το ΕΧΕ.