Ο πλειστηριασμός ακινήτου συνολικού εμβαδού 270 τ.μ. στα Βριλήσσια, με την αξία του να διαμορφώνεται στα 1.233 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αναβλήθηκε, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφερόμενος.
Δεν είναι ο πρώτος πλειστηριασμός με αυτή την εξέλιξη, αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες στους επόμενους μήνες εξαιτίας της αναστολής του ΦΠΑ 24% για όσα ακίνητα έχουν άδεια οικοδομής από το 2006, λένε παράγοντες της κτηματαγοράς.
Το ακίνητο ήταν ιδιοκτησίας της εταιρείας Nicolas Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ειδών, Κομμωτικής και Καλλυντικών, καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την απόκτησή του.
Η εμπορική αξία του ακινήτου είχε προσδιοριστεί σε 332.968 ευρώ και η επισπεύδουσα τράπεζα ήταν η PQH, που λειτουργεί για λογαριασμό της ProBank, η οποία βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση.
Στέλεχος της κτηματαγοράς εκτιμά ότι οι υποψήφιοι αγοραστές δεν θα μπουν στο «κυνήγι» των πλειστηριασμών και θα περιμένουν να δουν στην πράξη πώς θα λειτουργήσει η αγορά των ακινήτων με την αναστολή του ΦΠΑ 24% για τα επόμενα τρία χρόνια.
Το ίδιο στέλεχος προσδοκά ότι οι κατασκευαστές, προκειμένου να διώξουν το απόθεμα ακινήτων που έχουν στα χέρια τους, δεν θα αποτολμήσουν να καρπωθούν οι ίδιοι την αναστολή του ΦΠΑ ανεβάζοντας τις τιμές.
Τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί δεν συγκινούν τους εν δυνάμει αγοραστές, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να τα αγοράζουν οι ίδιες με την προσδοκία να τα πουλήσουν κάτω από καλύτερες συνθήκες.
Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες κατέχουν ακίνητα από τους άγονους πλειστηριασμούς που να σημειωθεί, ο αριθμός τους ξεπερνά τα 20.000.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία πλειστηριασμού αποκαλύπτει ότι η αλυσίδα κομμωτηρίων Nicolas που μεσουρανούσε τη δεκαετία του 2000, οι τράπεζες επι της ουσίας χρηματοδοτούσαν το εγχείρημα, δίνοντας δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ζητώντας ως εγγύηση ακίνητα του δανειολήπτη. Η Probank έδωσε το Μάιο 2007 το ποσό των 845.000 ευρώ παίρνοντας ως υποθήκη το ακίνητο στα Βριλήσσια. Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα στις αρχές του 2010 και, μάλιστα, όταν η χώρα ήταν σε πλήρη κατάρρευση εξαιτίας των δημοσιονομικής κρίσης. Η ΕΤΕ έδωσε στην εταιρεία Nicolas το ποσό των 85.000 βάζοντας 2η υποθήκη στο ίδιο ακίνητο. Πάντως, το μήνυμα για την κακή πορεία της εταιρείας έστειλε πρώτο το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, που προχώρησε σε κατάσχεση του ακινήτου για το ποσό των 175.427,10 ευρώ το Δεκέμβριο του 2009.
Με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία προχώρησε σε πτώχευση ενώ οι οικονομικές απαιτήσεις της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Οι πιστωτές, όπως και το κράτος, δεν πρόκειται να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους από την Ανώνυμη Εταιρεία Nicolas.