Σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της HSBC «Beyond the Bricks», οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά του δικού τους σπιτιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει κατά μέσο όρο 3,5 ώρες την εβδομάδα για να αναζητά ακίνητα, να διαβάζει περιοδικά ακινήτων και να κοιτάζει σπίτια στο διαδίκτυο ακόμα και όταν δεν βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατοικίας.

Οι πελάτες είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής του τομέα λιανικής τραπεζικής, & wealth management και μάρκετινγκ της HSBC, αντίστοιχα, και στην Ελλάδα, μετά από μια μακρά περίοδο κάμψης της οικοδομής, στα καταστήματά της HSBC παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον, τόσο για την αγορά όσο και για την επισκευή-ανακαίνιση κατοικίας.

Ως προς το προφίλ, οι πελάτες που ενδιαφέρονται για στεγαστικά δάνεια είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, το ποσοστό χρηματοδότησης αλλά και το ποσό των δανείων που ζητούν, αναφέρει ο κ. Πιρπινιάς. Η πλειοψηφία των καταναλωτών που επισκέπτονται την HSBC, ενδιαφέρονται, κατά μέσο όρο, για αξία δανείου άνω των 150.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής άνω των 15 ετών.

Σταθεροποίηση αγοράς ακινήτων μετά την δεκαετή κρίση

Σταδιακά παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης στην αγορά των ακινήτων, μετά από 10 χρόνια πτώσης τιμών, η οποία άγγιξε σχεδόν το 50%. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, παρατηρείται αρκετή δραστηριότητα, ειδικά στην εκμετάλλευση ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς, ενώ στα βόρεια προάστια κινητικότητα υπάρχει στα οικιστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018, ο ετήσιος δείκτης μεταβολής των τιμών των ακινήτων άρχισε να γίνεται και πάλι θετικός, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Μάλιστα, η ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 έφτασε τα αντίστοιχα επίπεδα του 2007.

Την τάση αυτή ενισχύουν και οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, που σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος άγγιξαν το 1,12 δισ. ευρώ το 2018, ένα σημαντικό μέρος των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα κατά το συγκεκριμένο έτος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η τάση παρέμεινε ανοδική και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.