Οριστικό τέλος στον ΧΥΤΑ Φυλής πρόκειται να μπει το 2023, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης από το βήμα του Συνεδρίου «Στερεά και Υγρά Απόβλητα WASTE 2019» σε διοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του economix.gr.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιχειρεί να σταματήσει την περιβαλλοντική βόμβα που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα με βουνά από σκουπίδια, καθώς πρόκειται να γίνεται προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, ενώ θα προχωρήσει στην λειτουργία της μονάδας στο Τεμπλόνι από το 2023. Μάλιστα, στις αρχές του 2020 σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί το έργο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Ωστόσο, τα προβλήματα με τα απορρίμματα δεν περιορίζονται μόνο στο Ιόνιο καθώς και η υπόλοιπη χώρα αντιμετωπίζει ανάλογα θέματα ενώ καταβάλλει βαριά πρόστιμα στην ΕΕ.
«Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει κλείσει στη Φυλή ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης, που δέχεται 1,7 εκατ. τόνους σκουπιδιών και η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα γίνεται κατά κύριο λόγο με ρεύματα ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή» τόνισε ο κ. Πατούλης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στους άξονες που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μίλησε για τα εξής:
– Εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ με αναθεωρήσεις όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφού προηγηθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο.
– Θέσπιση μετρήσιμων στόχων για κάθε δήμο στην ανακύκλωση και συλλογή βιοαποβλήτων.
– Ενίσχυση των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Θα δοθούν 8.000 – 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα στους δήμους
– Ίδρυση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης το α’ εξάμηνο του 2020 ώστε να βλέπουν οι πολίτες τους στόχους και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης
– Εφαρμογή του προγράμματος για οικιακή κομποστοποίηση και υποστήριξη των δήμων μέσω του ΠΕΠ
– Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, εντός του 2020 – 2021, σε σημεία όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες
– Ανακατασκευή του ΕΜΑΚ ώστε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων
– Καμπάνιες ενημέρωσης για τους πολίτες της Αττικής
– Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα και μελλοντικό ΠΕΔΣΑ.
Όσον αφορά την Κέρκυρα, η οποία αποτελεί μεγάλο για αγκάθι για την χώρα δεδομένου τα όσα διαδραματίζονται στο νησί, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να την επαναφέρει σε ρυθμούς κανονικότητας ενώ όπως ανέφερε θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει άμεσα σοβαρή ενίσχυση της ανακύκλωσης με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τη τάχιστη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων. «Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΝ.
Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019 μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας. Προϋπόθεση είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ.
Όπως τονίζει το υπουργείο, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών, από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Στο συνέδριο του economix.gr, οι ομιλητές αμφότεροι σημείωσαν πως είναι υπέρ της καύσης των υπολειμμάτων από τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται και δεν διαλέγονται.
Κίνητρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σειρά μέτρων το νέο 4ετές σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για την κυκλική οικονομία, που μετά από διαβούλευση θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2020 ανακοίνωσε στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα», ο γ.γ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Ο κ Αραβώσης παρουσίασε τις δύο βασικές πολιτικές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη επισημαίνοντας ειδικότερα ότι η πρώτη οριζόντια πολιτική του ΥΠΕΝ, αφορά την κλιματική αλλαγή και στοχεύει στη μείωση των ρύπων, όπως αυτή έχει σαφώς οριστεί από τη Συμφωνία των Παρισίων. Η δεύτερη οριζόντια πολιτική αφορά την κυκλική οικονομία όπου και υπάγεται η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
Πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών και εγχώριων πόρων, τονίζοντας ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι τα αναγκαία έργα να προχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος.
Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Γραφάκος, επισημαίνοντας ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία στα έργα μελετών και ανάθεσης και επεσήμανε ότι στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.