Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής ΧατζηδάκηςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν ξέσπασε η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τους έχοντες γνώση των εξελίξεων στα συνδικαλιστικά της μεγαλύτερης δημόσιας ελληνικής επιχείρησης. Οι τελευταίοι κάνουν λόγο για κατάσταση που μύριζε μπαρούτι εδώ και μήνες ενώ μνημονεύουν τα τρία στάδια κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που ενδέχεται να οδηγήσει, όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί η ΓΕΝΟΠ, σε εργασιακές κινητοποιήσεις.

Το πρώτο χτύπημα από πλευράς συνδικαλιστών ήρθε τον Ιούλιο με αφορμή τη δημοσίευση του σχεδίου Χατζηδάκη για τη σωτηρία της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δήλωνε τότε ότι «η διάσωση της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα των ασημικών της» και ξεκαθάριζε πως «διαφωνούμε απόλυτα με τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Διαφωνούμε με την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ». Η άποψη της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κόσμου δεν έμενε, ωστόσο, χωρίς αντίλογο με τη «γαλάζια» ΔΑΚΕ, που έλαβε το 35.5% στις εκλογές του 2017, να διαχωρίζει τη θέση της προκαλώντας αναταραχές στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κόσμου.

Στα τέλη Αυγούστου, η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε, αυτή τη φορά για την περικοπή των συνδικαλιστικών προνομίων, όπως αυτά χαρακτηρίζονταν από κυβερνητικής σκοπιάς. Όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ξεκαθάρισαν πως είναι κάθετα αντίθετες με οποιοδήποτε μέτρο είναι εις βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά διαφοροποίησαν τη στάση τους αναφορικά με τις ευθύνες που βαραίνουν την προηγούμενη κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν την οικονομική επιβάρυνση και διαχείριση της επιχείρησης.

Οι εξαγγελίες του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές στα εργασιακά της ΔΕΗ δημιούργησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης που φαίνεται πλέον να παίρνει τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης. Χαρακτηριστικό της στάσης τους απέναντι στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις είναι ότι τις χαρακτηρίζουν «αιτία πολέμου» (casus belli). Η αντίδρασή τους προκύπτει από την προσπάθεια της κυβέρνησης να άρει τη μονιμότητα στις νέες προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι κρίνουν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν την «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων» και τους «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Πάντως οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν ούτε την απολιγνιτοποίηση, η οποία κρίνουν ότι γίνεται με ρυθμούς… ταχύτερους του επιθυμητού. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε πως το νέο μοντέλο θα αφορά αποκλειστικά τις νέες προσλήψεις και δεν θα θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ ενώ έριξε ως «τυράκι» τις εθελούσιες αποχωρήσεις από την επιχείρηση, για τις οποίες μένει να διευκρινιστεί η διαδικασία και το ποσό.