Στο τέλος της εβδομάδας, και πιθανότατα την Πέμπτη, αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει στοχευμένες και προσεκτικές παρεμβάσεις και θα δομείται σε τέσσερις ξεχωριστούς πυλώνες με γνώμονα την επίλυση ρυθμιστικών διαδικασιών.
Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου νόμου αφορά τη ΔΕΗ και στοχεύει στην απελευθέρωσή της από τα δεσμά του Δημοσίου. Στο υπουργείο Ενέργειας κρίνουν ότι η επιχείρηση θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και με πιο ευέλικτες διαδικασίες προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές της. Οι μεταρρυθμίσεις θα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις μισθολογικές απολαβές προκειμένου να προσελκύσουν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και μεταφορά παγίων του ΔΕΔΔΗΕ από τη μητρική στη θυγατρική με γνώμονα την εξυπηρέτηση της πώλησης μεριδίου σε τρίτους επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις, σε ό, τι αφορά τον έλεγχο της επιχείρησης από το Δημόσιο, θα είναι στοχευμένες και θα εξυπηρετούν την καλύτερη λειτουργία της.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με το μοντέλο διαχωρισμού ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Δικτύων να παραμένει το ίδιο. Το Δημόσιο προσανατολίζεται στην πώληση έως και του συνολικού ποσοστού και στις δύο περιπτώσεις. Οι δύο διαγωνισμοί, όπως είναι ήδη γνωστό, θα διεξαχθούν ξεχωριστά αλλά παράλληλα ενώ η πρώτη φάση της αποκρατικοποίησης θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με τις δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών να κατατίθενται την άνοιξη του 2020. Τα διακρατικά projects, όπως ο IGB, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου είτε μέσω της μεταβίβασης στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), είτε μέσω της διαμόρφωσης μίας τρίτης εταιρείας, ξεχωριστής από τις άλλες δύο, που θα ασχοληθεί κατ’ αποκλειστικότητα με τη διαχείρισή τους.
Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου νόμου σχετίζεται με τις ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας. Ο στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει τάχιστα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ αλλά και των οφελών που θα αποκομίσουν οι καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γύρω από την απελευθέρωση της αγοράς γίνεται και στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τις Βρυξέλλες, τα πορίσματα των οποίων αναμένεται να γνωστοποιηθούν στα μέσα του επόμενου μήνα.
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και πρόκειται για μέτρα που θα ενσωματώνουν ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Όπως είχε επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης, οι αδειοδοτήσεις απαιτούν έως και μία δεκαετία ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος περιορίζεται στα δύο χρόνια. Ακόμη, από το βήμα του 3rd Sustainability Summit for South East Europe and the Mediterranean του Economist, ο υπουργός είχε προαναγγείλει ότι με νέο νομοσχέδιο στα τέλη του επόμενου έτους θα επιλύονται στρεβλώσεις για αδειοδοτικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.