Εάν δεν υπάρξει παράταση την τελευταία στιγμή, σήμερα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές για το 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ποσοστό που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο.
Στη διαδικασία είναι, σχεδόν βέβαιο, ότι θα συμμετάσχει η καναδική AviAlliance, που είναι μεγαλομέτοχος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και ανήκει στην PSP Investments, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών κεφαλαίων του Καναδά. Ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα υποβάλει και η γαλλική TAV Airports, την οποία ελέγχει με 46,12% ο όμιλος ADP (Aéroports de Paris).
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πρόσφατα, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, στο διαγωνισμό εκτός από την TAV Airports εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει μία ή περισσότερες εταιρείες με έμμεση συμμετοχή στην εταιρεία. Επίσης, στην λίστα των ενδιαφερόμενων ανήκει το fund Macquarie, το οποίο μετά την πώληση του ποσοστού του (36%) στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχει περιορίσει τις συμμετοχές του σε μόλις τέσσερα αεροδρόμια, από τα οποία ένα βρίσκεται στην Αυστραλία και τα υπόλοιπα τρία είναι στη Μεγάλη Βρετανία.
Το “παρών” αναμένεται να δώσουν εταιρείες από την Αυστραλία και την Κίνα, η γαλλική Vinci και ο όμιλος Κοπελούζου, που ελέγχει σήμερα το 5% του ΔΑΑ.
Το τίμημα πώλησης
Σχετικά με το τίμημα της πώλησης του 30%, θα μπορούσε να αγγίξει, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, με την αξία του να έχει αυξηθεί σημαντικά ύστερα από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, που συνοδεύτηκε με την καταβολή τιμήματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο αερολιμένας Σπάτων εμφάνισε, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, συνολική κίνηση του 20 εκατ. επιβατών (+6,5%), ενώ η αύξηση της επιβατικής κίνησης θα καταστήσει αναγκαία την υλοποίηση των έργων επέκτασης του αερολιμένα. Ακόμη, ο ΔΑΑ παρουσίασε το 2018 αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10,4%, στα 478,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 325,5 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας έτσι σε περιθώριο κέρδους EBITDA 68%.
Μέτοχοι του ΔΑΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ (25%), οι AviAlliance GmbH (26,7% συν 8 μετοχές), η AviAlliance Capital GmbH (13,3%) και η οικογένεια Κοπελούζου (5% μείον 8 μετοχές).
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες Deutsche Bank AG (London branch) και Eurobank Ergasias ενεργούν ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, η κοινοπραξία των δικηγορικών εταιρειών Your Legal Partners και Δρακόπουλος & Βασαλάκης ως Νομικοί Σύμβουλοι και η Arup Partnership ως Τεχνικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο.