ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗΠηγή Εικόνας: https://www.amna.gr/photos/201907/w26-83836DEH.jpg

Κρίσιμη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για τη μεγαλύτερη δημόσια ελληνική επιχείρηση καθώς αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία της.

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά, και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σε αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, οι ρυθμίσεις αναμένεται να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίλυση λειτουργικών ζητημάτων της ΔΕΗ. Όπως έγραψε το economix.gr, η πρόθεση ΥΠΕΝ και ΔΕΗ είναι να λειτουργήσει πλέον η επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ παράλληλα να επιχειρήσει να ενσωματώσει στο ανθρώπινο δυναμικό της στελέχη της αγοράς που, μέχρι σήμερα, δεν θα έδειχναν ενδιαφέρον για την επιχείρηση εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν στη μισθοδοσία. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα δρομολογηθούν αλλαγές στο μισθολογικό και τους περιορισμούς που είχαν διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία (π.χ. υψηλότερος μισθός μικτών απολαβών τα 4.630 ευρώ, με εξαίρεση τα μέλη του Δ.Σ.).

Από εκεί και πέρα, ο στόχος είναι να ξεφύγει η επιχείρηση από τον ασφυκτικό έλεγχο του ελληνικού δημοσίου στην καθημερινή λειτουργία της. Πρόκειται για λειτουργικές βελτιώσεις που θα της επιτρέψουν να γίνει πιο ανταγωνιστική και, σε βάθος χρόνου, να μπορέσει να προχωρήσει με ομαλό τρόπο η αποκρατικοποίησή της. «Ο νόμος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τον “ζουρλομανδύα” των διαδικασιών για τις ΔΕΚΟ», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις που έχει ως στόχο η ηγεσία του ΥΠΕΝ αφορούν και σε θέματα προμηθειών της εταιρείας προκειμένου να γίνει αυτή πιο ανταγωνιστική. Τα περισσότερα προβλήματα με τις προμήθειες αφορούν τη διενέργεια των διαγωνισμών ΑΠΕ. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί άλλωστε, στο πλαίσιο της προώθησης της «πράσινης» ατζέντας, την ταχεία διασύνδεση των ΑΠΕ. Εντός της επόμενης πενταετίας, ο στόχος είναι να αριθμεί η εταιρεία 1GW εγκατεστημένης ισχύος που θα προέλθουν τόσο από τα υφιστάμενα έργα όσο και από νέα – προερχόμενα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ή πρωτοβουλία της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί, προς αυτή την κατεύθυνση, ότι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ αλλά και των εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών.