Με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην εμπροσθοβαρή ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, το σχέδιο νόμου “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”, ο αναπτυξιακός, δηλαδή, νόμος, που ψηφίστηκε, χθες, βράδυ από τη Βουλή, προβλέπει τη διεύρυνση των επενδυτικών έργων που μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Των επενδύσεων δηλαδή, που λόγω της στρατηγικής τους βαρύτητας για την εθνική ή και την τοπική οικονομία μπορούν να επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης, μεταξύ άλλων, για την αύξηση της απασχόλησης και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας.
Τα κριτήρια
Ποια είναι τα νέα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί ένα project να υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων;
– η δημιουργία, τουλάχιστον, 120 νέων θέσεων εργασίας και προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ
-η δημιουργία τουλάχιστον 100 νέων θέσεων εργασίας και προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ.
-στον τομέα της βιομηχανίας, οι επενδύσεις να δημιουργούν 75 θέσεων εργασίας και να διαθέτουν προϋπολογισμό άνω των 30 εκατ. ευρώ.
-τα επενδυτικά έργα εντός οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να δημιουργούν τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας, διαθέτοντας προϋπολογισμό άνω των 25 εκατ. ευρώ
-οι επενδύσεις να χαρακτηρίζονται εμβληματικές. Πρόκειται, δηλαδή, πρώτον, για έργα που υλοποιούνται από διακεκριμένες διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στον κλάδους τους παγκοσμίως ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων ιδίως όσων προωθούν την πράσινη οικονομία και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Κατά μία ερμηνεία στην κατηγορία αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί το έργο του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό. Και, δεύτερον, για επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, οι οποίες δημιουργούν τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας κι έχουν προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ.
-οι στρατηγικές επενδύσεις να είναι ταχείας αδειοδότησης, κάτι που προκύπτει από τη δημιουργία τουλάχιστον 30 νέων θέσεων εργασίας, ενώ το ύψους του προϋπολογισμού τίθεται σε τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι έργα που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και έχουν υπαχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), όπως και οι επενδύσεις για τα ευρωπαϊκά ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) αυτοδικαίως εντάσσονται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων
Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν στο Economix.gr ότι η διεύρυνση της έννοιας των στρατηγικών επενδύσεων είναι σημαντική καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, των οποίων το αναπτυξιακό αποτύπωμα θεωρείται σημαντικό, αλλά εξαιρούνταν από το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Ποια έργα ενισχύονται
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στον τομέα του τουρισμού, σε καθεστώς ενίσχυσης αναπτυξιακού νόμου υπάγονται ξενοδοχειακά έργα τριών αστέρων, έργων εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων τριών αστέρων, αφού παρέλθει η πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού, αλλά και έργα επέκτασης ξενοδοχείων που έχουν διακόψει την λειτουργία τους. Υπάγονται ακόμη, έργα μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος έως 15 MW, υβριδικών σταθμών ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με εγγυημένη ισχύ έως 5 MW. Ενισχύονται και έργα τουριστικών μαρίνων, υδατοδρομίων και κέντρων αποθήκευσης και διανομής (logistics).
Τι αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει δαπάνη από την παροχή οικονομικών κινήτρων λόγω διεύρυνσης της έννοιας των στρατηγικών επενδύσεων, το ύψος της οποίας δεν δύναται να προσδιοριστεί καθώς εξαρτάται από τον αριθμό των ωφελουμένων.
Προκύπτει επίσης, δαπάνη όσον αφορά την υπαγωγή και επενδυτικών σχεδίων ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων, αλλά και σχετικά με τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από επιχειρησιακά προγράμματα του εταιρικού συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2014-2020, των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.