Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος ΠιερρακάκηςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ακουμπά όλες τις πτυχές της επενδυτικής διαδικασίας, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και υπογράμμισε πως αφορά στο τι είδους χώρα θέλουμε, τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε, αλλά και το αν η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση με ένα διαφορετικό μοντέλο από εκείνο μέσω και λόγω του οποίου μπήκε στην κρίση.

«Να περάσουμε δηλαδή από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της οικονομίας στους εξωστρεφείς κλάδους της Οικονομίας, στις εξαγωγές, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στην καινοτομία, σε όλα αυτά τα οποία η χώρα μας μπορεί να γίνει -αλλά που σήμερα ακόμα δεν είναι» εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Με μια αναγωγή από τον χώρο της πληροφορικής, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της πατρίδας μας, είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με το σωστό υλισμικό αλλά με προβληματικό λογισμικό, «μια χώρα με σωστό hardware αλλά λάθος software». Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα εκείνα σε σχέση με την τοποθεσία της, με τα φυσικά πλεονεκτήματα, με τους ανθρώπινους πόρους, αλλά με θεσμούς, όχι πάντοτε καλά στοχευμένους, όχι πάντοτε σωστά προσανατολισμένους. Κι έτσι, όπως σχολίασε, η πιο δύσκολη δουλειά, για να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο είναι να αλλάξουμε λογισμό, να αλλάξουμε τους «κανόνες του παιχνιδιού».

Οι ρυθμίσεις

Ο κ. Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στις διατάξεις της αρμοδιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως:   

   * Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης ο οποίος, θα συλλέξει τα γεωχωρικά δεδομένα που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα, συχνά μη ψηφιοποιημένα, όχι μόνο στο κεντρικό κράτος αλλά στους ΟΤΑ. Και τα δεδομένα αυτά πρέπει να μπορέσουν να συγκεντρωθούν, να ψηφιοποιηθούν και να παρέχονται στους πολίτες δωρεάν, με τρόπο απλό, έγκυρο και πλήρη, όπως για παράδειγμα είναι οι ισχύουσες χρήσης γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία.

   * Η ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, το gov.gr, που θα συγκεντρώσει τις διάσπαρτες ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου και που σταδιακά, μέσα από τη διαλειτουργικότητα, θα γίνουν ολοένα και περισσότερες και τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου μια πρώτη μορφή αυτής της πύλης θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες.

   * το Εθνικό Πλαίσιο Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) που θα αποτελέσει τον οδηγό καταγραφής και απλοποίησης κάθε διοικητικής διαδικασίας, με στόχο την οριζόντια καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, «που είναι και η βασική δουλειά του νέου υπουργείου».

   *  τη νέα Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, τη νέα δομή που ουσιαστικά θα είναι ο εθνικός συντονιστής για την πολιτική της κυβερνοασφάλειας εντός της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών.

Αδειοδότηση κεραιών

Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική μνεία στις διατάξεις που αφορούν στα ζητήματα αδειοδότησης των συστημάτων κεραιών, επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα παρέμβασης που έρχεται να διορθώσει μια στρέβλωση που υπάρχει από τη δεκαετία του ’90, όταν ξεκίνησε η κινητή τηλεφωνία στη χώρα μας.

Προανήγγειλε την αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης των κεραιών, «διότι» όπως εξήγησε, «υπήρχε ένας παραλογισμός». Για παράδειγμα, είπε πως αν μια κεραία άλλαζε από 3G σε 4G έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης.

«Το ζήτημα δεν είναι να λύσουμε μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Έχουμε μπροστά μας τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ακούμε παντού για το 5G. Είναι ένα ζήτημα που συζητείται διεθνώς, συζητείται και με άλλους όρους. Η Ελλάδα πρέπει να μη χάσει και αυτό το τρένο. ‘Αρα, εκεί έχουμε ένα δίλημμα: ή θα ανταποκριθούμε στα νέα λειτουργικά δεδομένα ή θα μείνουμε σε μια γκρίζα κατάσταση και θα χάσουμε και αυτό το τρένο. Το μήνυμά μας, λοιπόν, είναι σαφές: με τις προωθούμενες αλλαγές οι κεραίες ή αδειοδοτούνται ή γκρεμίζονται. Το γκρίζο τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Κατέληξε σημειώνοντας πως οι αλλαγές τώρα θα είναι ακόμα πιο ραγδαίες και δεν μπορούν να υποστηριχθούν από θεσμούς, δομές και δίκτυα που σχεδιάστηκαν για την προηγούμενη εποχή από αυτή που ζούμε.

Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι

«Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές. ‘Αρα το πρώτο βήμα είναι να βγάλουμε τα εμπόδια του παρελθόντος. Τέτοιου τύπου ενέργειες προκύπτουν από τις προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές. Και εκτιμώ πως υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά και το προς ψήφιση σχέδιο νόμου -μέσω της απάντησης στο ερώτημα: πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα. Θέλουμε να βρεθεί δίπλα στα κράτη που διακρίνονται για την τεχνολογική τους πρόοδο; ή θέλουμε να ακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις; Σε τελική ανάλυση, το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Και αυτή τη φορά θα πρέπει να κάνουμε το πρώτο» παρατήρησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.