Ακρόπολη, Αθήνα
Πηγή Εικόνας: Russell_Yan / Pixabay

Η χθεσινή ανακοίνωση τόσο από το γραφείο του Πρωθυπουργού όσο και από το Ίδρυμα Ωνάση, έκρυβε καλές ειδήσεις: η κυριότερη ήταν ότι αποφασίστηκε το ίδρυμα να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει (;) την κατασκευή σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς αντί να γίνει επισκευή και αναβάθμιση του απαρχαιωμένου αναβατορίου.

Πρόκειται για μια δικαίωση του economix, που πρώτο και μόνο είχε αναδείξει ότι τώρα είναι η ώρα για να παρθούν γενναίες αποφάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παραθέτωντας αναλυτικό ρεπορτάζ για τα προβλήματα, τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους διαφορετικών προσεγγίσεων.

Ακρόπολη: το αναβατόριο της ντροπής – και τί μπορεί να γίνει

Ευτυχώς η δημοσιογραφική έρευνα και άποψη δεν έμεινε μόνη. Αυτή τη φορά – διότι τα προβλήματα στο αναβατόριο είναι πολύχρονα – βρέθηκε πολιτική ηγεσία με θάρρος να προχωρήσει σε έργα στο γνωστότερο σύμβολο του κόσμου. Λίγες ημέρες μετά το ρεπορτάζ του economix.gr, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όχι μόνο επισκέφθηκε η ίδια το μνημείο για να δει το πρόβλημα επί τόπου αλλά συνέστησε ειδική επιτροπή που άνοιξε το δρόμο σε νέες επιλογές (όπως το αναβατόριο πλαγιάς) και υποσχέθηκε γρήγορα λύση.

Δρομολογείται η κατασκευή νέου τύπου αναβατορίου στην Ακρόπολη – δικαίωση economix.gr

Δεν ανακάλυψε τον τροχό το economix, ούτε κάναμε κάποια μεγάλη αποκάλυψη – όλα τα μέσα κατέγραφαν τα προβλήματα στην Ακρόπολη με το αναβατόριο. Πιστέψαμε όμως ότι χρειάζεται παρέμβαση των μέσων για να πιεστούν οι ηγεσίες και οι ταγοί της χώρας. ¨οταν υπάρχουν λύσεις, κάποιος πρέπει να τις αναδεικνύει ώστε να φαίνεται και στους πολίτες, στους οποίους βασίζονται οι πολιτικοί, ότι η αδράνεια είναι μέρος του προβλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι η τεχνογνωσία υπάρχει και η τεχνολογία μπορεί – ακόμη και αν ειδικές καταστάσεις οδηγούν σε νέες λύσεις.

Θάρρος χρειάζεται τελικά, τόλμη, πίστη στις δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων, όραμα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Και σε τέτοιες περιπτώσεις – και όχι μόνο – είναι κρίσιμη η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, των ιδρυμάτων κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς, όσων μπορούν να υλοποιήσουν τέτοια έργα. Το ϊδρυμα Ωνάση ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της Πολιτείας.

Ελπίζουμε να δούμε όντως το καλοκαίρι του 2020 αναβαθμισμένο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με τις καλύτερες δυνατές τεχνικές και επιστημονικές επιλογές, με ανελκυστήρα πλαγιάς και ανανεωμένο φωτισμό, όπως ανακοινώθηκε.

Είναι καθήκον απέναντι στον Πολιτισμό και την Ιστορία μας, είναι ανάγκη για τη σύγχρονη Αθήνα και τους επισκέπτες της, είναι χρέος προς τα αποκλεισμένα, πολλές φορές, από την Ακρόπολη άτομα με ειδικές ανάγκες.