Ένα φιλόδοξο πλάνο για την σταθεροποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας ελληνικής επιχείρησης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το προσεχές διάστημα, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη ΔΕΗ. Στο στόχαστρο όλων των πλευρών βρίσκεται η λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήρια που προσιδιάζουν περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα παρά στις προβληματικές, όπως αποδεικνύει η εμπειρία, πρακτικές του Δημοσίου.
Ειδικότερα, το θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να υιοθετηθεί για το modus operandi της επιχείρησης θα περιλαμβάνει, όπως φημολογείται, τροποποιήσεις τόσο στις αμοιβές και τις προσλήψεις των στελεχών όσο και στις κλίμακες του μισθολογίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν και οι μισθολογικοί περιορισμοί που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια για τα στελέχη της επιχείρησης, αίροντας τις όποιες ανισορροπίες στις μισθολογικές αποκλίσεις στελεχών – εργαζομένων.
Το επόμενο βήμα για την επιχείρηση θα είναι η πρόσληψη υψηλόβαθμων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα είναι ότι εξαιτίας των μισθολογικών κλιμακίων που προβλέπουν ως υψηλότερο μισθό μικτών απολαβών τα 4.630 ευρώ (εξαιρούνται τα μέλη του Δ.Σ.) ήταν δύσκολη η προσέλκυση στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Η στροφή που δρομολογείται προς τον ιδιωτικό τομέα καταδεικνύεται και από την πρόσληψη του Γιώργου Στάσση, κατεξοχήν στελέχους που πρ αοέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, στον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.
Σε μία προσπάθεια να δώσει τους άξονες που θα κινείται το νομοσχέδιό του, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε σημειώσει από το συνέδριο του ΕΕΝΕ στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι «ο νόμος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τον “ζουρλομανδύα” των διαδικασιών για τις ΔΕΚΟ» κάνοντας λόγο για μέτρα που θα έχουν ως στόχο την εξυγίανση και αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Ο στόχος από πλευράς υπουργείου είναι να μπορέσει η επιχείρηση να καταστεί ανταγωνιστική ενώ μακροπρόθεσμα υπάρχει πάντα και το σενάριο να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλη συζήτηση διεξάγεται και για τις προβλέψεις του νόμου αναφορικά με τις προμήθειες της εταιρείας, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα κυρίως στους διαγωνισμούς ΑΠΕ.