Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
«Σαφάρι» για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών που στερούν από τη ΔΕΗ έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν εξαπολύσει στον ΔΕΔΔΗΕ το τελευταίο διάστημα. Μετά και την απόφαση ΥΠΕΝ – ΔΕΗ για «μαύρο» σε 30.000 πιστωτές της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην υλοποίηση της στρατηγικής αυτής επιλογής.
Οι κακοπληρωτές, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν τη «νέμεση» για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, καθώς τα περιστατικά απλών πολιτών με οφειλές προς την επιχείρηση που βλέπουν τους διακόπτες να κατεβαίνουν, έχουν αρχίσει να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε στα Ιωάννινα, όπου ένας κάτοικος επέστρεψε στο σπίτι του το απόγευμα της Παρασκευής και το βρήκε χωρίς ρεύμα. Ο συγκεκριμένος πελάτης είχε ανεξόφλητο λογαριασμό ύψους 58 ευρώ ενώ έμεινε χωρίς ρεύμα για ένα ολόκληρο τριήμερο – μέχρι και τη Δευτέρα όπου μπόρεσε να εξοφλήσει το ποσό.
Ένα παρεμφερές περιστατικό σημειώθηκε και στις Σέρρες, όπου το ρεύμα κόπηκε σε πολίτη για οφειλή ύψους 510 ευρώ. Η γυναίκα που είχε τη συγκεκριμένη οφειλή σκόπευε να προβεί σε διακανονισμό ενώ, όπως είχε ενημερωθεί από τη σχετική υπηρεσία, το αίτημά της για επανασύνδεση του ρεύματος είχε ως προαπαιτούμενο την εξόφληση ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού.
Πέραν, όμως, από περιστατικά που αφορούν διακοπή ρεύματος για μικροποσά από οικονομικά ασθενέστερουτς πολίτες, στην επικαιρότητα δεσπόζουν και αντίστοιχες περιπτώσεις όπου οι διακόπτες «κατεβαίνουν» από άτομα με προβλήματα υγείας. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της τυφλής γυναίκας από την Αμφιάλη που είχε μηνιαίο εισόδημα 200 ευρώ. Όπως ισχυριζόταν η γυναίκα: «Μου κόψανε το ρεύμα δύο μέρες, δεν μπορώ ούτε να πλυθώ, ούτε τίποτα. Παίρνω δύο κατοστάρικα το μήνα και περνάω με αυτά».

Το economix.gr ανέδειξε με πρόσφατο δημοσίευμά του κι άλλα αντίστοιχα περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μία ανάπηρη γυναίκα στο Αργυροπούλι που είχε κάνει μεταμόσχευση βαλβίδας και είχε ενταχθεί στον ΚΟΤ, είδε τον διακόπτη στο διαμέρισμά της να κατεβαίνει για οφειλές που έφταναν τις 5.000 ευρώ ενώ μία πολυμελής οικογένεια νεφροπαθούς από τη Λαμία έχασε τη ρύθμισή της με τη ΔΕΗ, καθώς δεν ανταπεξείλθε σε δύο δόσεις και πλέον καλείται να πληρώσει εφάπαξ ποσό 500 ευρώ και 150 ευρώ / μήνα. Στα παραπάνω συγκαταλέγεται και το περιστατικό με την 94χρονη ηλικιωμένη από τη Θεσσαλονίκη που δεν είχε καμία οφειλή αλλά είδε τον διακόπτη να κατεβαίνει λόγω ενός ηλεκτρολογικού σχεδίου.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ
Το υπουργείο έχει θέσει ως προτεραιότητά του να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκδηλώνεται με αλλεπάλληλα «φέσια» και αλλαγές από τον έναν πάροχο ενέργειας στον άλλον. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, ωστόσο, παραδέχονται ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά απέναντι στους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Χατζηδάκη που είχε επισημάνει ότι ο κίνδυνος να υπάρξει λάθος από πλευράς ιθυνόντων της επιχείρησης είναι υπαρκτός, ενώ δεσμεύτηκε πως, αν διαπιστωθεί σχετική περίπτωση, θα επανέλθει αμέσως το ρεύμα στο νοικοκυριό. Μάλιστα, προέταξε την ευαισθησία της κυβέρνησης σε αντίστοιχα θέματα, τονίζοντας τη λήψη σχετικών μέτρων, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμόλογιο (ΚΟΤ), για τους οικονομικά ασθενέστερους.