Πυρκαγιά στο Μάτι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας το πυρόπληκτο Μάτι, επιδιώκει η κυβέρνηση προχωρώντας σε ενέργειες που θα κάνουν λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητα των κατοίκων.

Μεταξύ των δράσεων που έχουν πραγματοποιήσει τα αρμόδια υπουργεία, όπως είναι για παράδειγμα η σταδιακή απομάκρυνση του αμίαντου και ο καθαρισμός του οικοπέδου με την καύσιμη ύλη, το ΥΠΟΜΕ ανέλαβε την περισυλλογή καμένων κλαδιών και υπολειμμάτων προϊόντων υλοτόμησης καθώς και την απομάκρυνση αυτών με τα απαραίτητα μηχανήματα, προς αποκατάσταση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Σύμφωνα με Απόφαση που αναρτήθηκε πρόσφατα στην Διαύγεια, το συμβατικό αντικείμενο θα ολοκληρωθεί εντός 1 μήνα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής σύμβασης με τον Ανάδοχο, ενώ η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο πόσο των 12.400,00 ευρώ, (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%).

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, το ζήτημα της υλοτόμησης πρόκειται να συμφωνηθεί με τους όμορους Δήμους για τον καινούριο χώρο εναπόθεσης που αναμένεται να είναι πιθανότατα στο οικόπεδο του ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι συνεχίζουν να λαμβάνουν βεβαιώσεις στεγαστικών συνδρομών ενώ είναι σε εξέλιξη η έκδοση αδειών. Ως «κίτρινα», δηλαδή με άδεια επισκευής έχουν χαρακτηριστεί 165 σπίτια και επιχειρήσεις σε Νέο Βουτζά, 40 σε Ραφήνα, 151 σε Μάτι, 53 στο κόκκινο λιμανάκι και 1 στην Αμπελούπολη. Ως «κόκκινα» με βεβαίωση ΣΣ έχουν χαρακτηριστεί 23 στον Νέο Βουτζά, 24 στην Ραφήνα, 50 στο Μάτι και 40 στο κόκκινο λιμανάκι. Έκδοση άδειας από την Πολεοδομία έχουν πάρει 3 σπίτια στο Μάτι και 1 στο κόκκινο λιμανάκι.

Την ίδια ώρα, απομένουν λίγες μέρες για να λήξει η παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών που δόθηκε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική.

Στο μεταξύ αφενός ξεκίνησαν οι διαδικασίες της Αστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας, όπου συμμετέχουν υπουργεία, φορείς και κάτοικοι και η οποία καλείται από τον νόμο (έχει αποκλειστικό σκοπό) να υλοποιήσει τις δράσεις στην περιοχή. Αφετέρου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, «τρέχει» το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι που πρέπει να έχει παραδοθεί το επόμενο καλοκαίρι. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση στο ΤΕΕ μεταξύ των ενδιαφερόμενων εκπροσώπων των κατοίκων και στελεχών – επιστημόνων του επιμελητηρίου και κυβερνητικών εκπροσώπων για τα θέματα που έχουν θέσει οι κάτοικοι προ της έναρξης του έργου εκπόνησης του ΕΧΣ, η ανάθεση του οποίου σε συγκεκριμένους μελετητές υψηλού προφίλ και εξειδίκευσης – καθώς θα πρέπει αφενός να είναι πρότυπο και αφετέρου να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες – αναμένεται να οριστηκοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΕΧΣ, η Περιοχή Επέμβασης έχει έκταση περίπου 7.900 στρ., με τα όρια να περιλαμβάνουν ανατολικά την ακτογραμμή, νότια (από ανατολικά προς δυτικά) τις οδούς Παύλου Μελά-Δημοκρατίας-Αλ.Φλέμινγκ-Κωστή Παλαμά, δυτικά: τη Λεωφόρο Μαραθώνος και το ανατολικό όριο του Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού Όρους και βόρεια (από δυτικά προς ανατολικά) τις οδούς Μιλτιάδου-Αεροπορίας-Ευκαλύπτων-Καποδιστρίου-Ποσειδώνος-Αεροπορίας.

Παράλληλα, κύριος χαρακτήρας της περιοχής παραμένει η παραθεριστική κατοικία, με τον συντελεστή δόμησης να κυμαίνεται από 0,30 έως 0,50.

Συγκεκριμένα, προτείνεται για την Νέα Μάκρη, το Μάτι και τον Άγιο Ανδρέα να διατηρήσουν τον χαρακτήρα που έχουν σήμερα, δηλαδή αυτόν της παραθεριστικής κατοικίας. Ωστόσο, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για να οριστούν κάποια τμήματα ως περιοχές αμιγούς κατοικίας, με συντελεστή δόμησης 0,30 και σε κάποια τμήματα θα καθοριστεί χρήση γενικής κατοικίας (με τον ίδιο συντελεστή) προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων που θα εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες. Λεωφόρος Μαραθώνος και γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, προτείνεται η χρήση γενικής κατοικίας (με εξαιρέσεις) στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών κατοικίας και των όμορων και γειτονικών περιοχών παραθερισμού. Οι περιοχές αυτές θα έχουν συντελεστή δόμησης 0,40, ενώ όπου έχει ήδη θεσμοθετηθεί υψηλότερος θα διατηρηθεί. Αναφορικά με τις κατασκηνώσεις, το ΕΧΣ προτείνει να διατηρηθεί ο υπάρχων χαρακτήρας τους ενώ σε όλη την ζώνη θα καθοριστούν ελεύθεροι χώροι σε ορισμένα ελεύθερα οικόπεδα, στις δασικές εκτάσεις, τη ζώνη της παραλίας και τις παραρεμάτιες περιοχές. Για το ρέμα Παππά, προτείνεται να αναδειχθεί ως φυσικό στοιχείο σύνδεσης των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

Αντίστοιχα, για την Ραφήνα το ΕΧΣ προτείνει να παραμείνει ως κύριος χαρακτήρας η παραθεριστική κατοικία, όπως είναι δηλαδή το Κόκκινο Λιμανάκι. Παράλληλα, προτείνεται κατά κύριο λόγο η γενική κατηγορία χρήσης της αμιγούς κατοικίας σε συνδυασμό με περιορισμένους θύλακες γενικής κατοικίας (με εξαιρέσεις). Η περιοχή κοντά στην λεωφόρο Φλέμινγκ (π.χ. περιοχή Σκουφέικα), που βρίσκεται κοντά σε κεντρικά σημεία της Ραφήνας, προτείνεται να αναλάβει τις ανάγκες επέκτασής της και εξυπηρέτησης σε κοινωνικές υποδομές. Για τις περιοχές ανατολικά της Λεωφόρου Μαραθώνος και δυτικά των περιοχών παραθεριστικής και κύριας κατοικίας, προτείνεται η αγροτική χρήση.

Σε γενικές γραμμές, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προωθεί μεταξύ άλλων:

– Την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία για την θωράκιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιοχής Επέμβασης.

– Την αντιμετώπιση των δευτερογενών επιπτώσεων των κατολισθήσεων και προστασίας από τη διάβρωση στο παράκτιο μέτωπο.

– Την αποκατάσταση του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της Περιοχής Επέμβασης που αποτελούσε η έντονη δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση.

– Την ανασυγκρότηση του οικιστικού ιστού.

– Την ιεράρχηση του Οδικού Δικτύου.

– Την βελτίωση των οδικών συνδέσεων μεταξύ της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, καθώς και της Περιοχής Επέμβασης με το Ζούμπερι και το Ν. Βουτζά.

– Δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων.

– Διερεύνηση και ενίσχυση του κοινόχρηστου, δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης.

– Αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων, με οριοθέτηση, προστασία και ανάδειξή τους σε όλο το μήκος τους μέχρι τη θάλασσα.