Αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa που θα στοχεύουν στην παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κίνα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του economix.gr που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή προγράμματος χορήγησης διαβατηρίου – ιθαγένειας για μεγαλύτερες επενδύσεις, ενώ έχει εξαγγείλει στο πρόγραμμά της την καθιέρωση του θεσμού non-dom για προσέλκυση φορολογικής έδρας προσώπων και εταιρειών.
Ωστόσο, έχει σημασία να δούμε τι συμβαίνει και την επόμενη μέρα, μετά την απόκτηση της golden visa.
Επενδυτές με Golden Visa στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ
Όπως αποκάλυψε το economix.gr, το… χούι των Ελλήνων φορολογουμένων απέκτησαν οι επενδυτές ακινήτων μέσω της «χρυσής βίζας». Τι έκαναν; «Ξέχασαν» να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ – αλλά ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα να ρίχνουν φέσια και στα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει βάλει στο «κυνήγι» τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες ακινήτων που αρχικά ξέχασαν να δηλώσουν το ακίνητο στο Ε9. Αλλά το πιο βαρύ φορολογικό «αμάρτημα» ήταν η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στην τσιμπίδα των φορολογικών ελέγχων πιάστηκαν περισσότεροι από 1000 ιδιοκτήτες ακινήτων της «χρυσής βίζας» που δεν είχαν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελεγκτικός μηχανισμός έστειλε ενημερωτικά ραβασάκια σε συμβολαιογράφους για 1092 αλλοδαπούς που εμφανίζουν φορολογικές οφειλές. Ωστόσο η ανταπόκριση δεν ήταν ικανοποιητική, καθώς μόνο το 55% αναγνώρισε την οφειλή, ενώ το υπόλοιπο 45% δεν εμφανίστηκε στην εφορία.
Οι έλεγχοι της εφορίας έφεραν μόλις 253.301 ευρώ στα ταμεία του κράτους.
Το υφιστάμενο πρόγραμμα χορήγησης «χρυσής βίζας» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, μπορεί να βοήθησε αλλά δεν φαίνεται να έφερε την «Άνοιξη» στην καταπονημένη εγχώρια κτηματαγορά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι αγοραπωλησίες ακινήτων ανήλθαν σε 645. Πέρυσι, με το καθεστώς της «χρυσής βίζας» αγοράστηκαν 1399 ακίνητα, 961 το 2017, 583 το 2016, 505 το 2015, 423 το 2014 και 21 το 2013 που ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου.
Επαφές Γεωργιάδη στην Κίνα
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 15 Οκτωβρίου, η επίσημη επίσκεψη του υπουργού, στην Κίνα, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφτηκε το επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας 2020-2022, μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στην 3η Σύνοδο της Διευθύνουσας Επιτροπής του διμερούς πλαισίου συνεργασίας, στο Πεκίνο, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν το επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας 2020-2022, το οποίο αφορά την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μεταποίηση, η έρευνα και ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε το υπουργείο Εμπορίου και συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Γιου Ξιάνχουα, με τον οποίο συζήτησαν για τις εμπορικές συμφωνίες των δύο χωρών.
Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «2020 Overseas Investment Summit», στη Σαγκάη, η οποία είχε ως βασικό αντικείμενο την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός εστίασε στις υπό ψήφιση αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου για το πρόγραμμα «Golden Visa» με γνώμονα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές.
Αλλοδαποί επενδυτές: πήραν την Golden Visa αλλά δεν πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ…