Στα αζήτητα φαίνεται ότι μένει μεγάλο μέρος από το ποσό των 350 εκατ. ευρώ που δίνει το κράτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς παραμένουν «εξαφανισμένοι» οι δανειολήπτες από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα τα χρήματα που ήταν προγραμματισμένα για αυτόν τον σκοπό.
Η συμμετοχή τους είναι κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων κατά 85% αφού ο αριθμός των αιτήσεων φτάνει μόλις τις 26.179, όταν αρχικά οι αρμόδιοι ανέμεναν 160.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την 1η Ιουλίου που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα – άρα εκδήλωσαν ενδιαφέρον – συνολικά 38.876 πιστοποιημένοι χρήστες.
Συνολικά έχουν υποβληθεί μόλις 140 ολοκληρωμένες αιτήσεις οι οποίες διαβιβάστηκαν στις τράπεζες.
Σε διάστημα 15 εβδομάδων έχουν δοθεί 17 προτάσεις για ρύθμιση σε δανειολήπτες εκ των οποίων μόνο οι 7 έγιναν αποδεκτές από τους ενδιαφερόμενους. Οι δέκα προτάσεις θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικές και πιθανότητα οι υποθέσεις θα φθάσουν στα αρμόδια Δικαστήρια.
Η μικρή συμμετοχή, δεν μπορεί ακόμη να εξηγηθεί από τις επίσημες πηγές, ενώ το διάστημα που απομένει είναι 76 ημέρες για την υποβολή της αίτησης. Πάντως πηγές της αγοράς επιμένουν ότι το πλαίσιο και η διαδικασία παραμένουν δύσκολες για τους πολίτες, παρά το ότι έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχουν ανελαστικές νομικές δυσκολίες.
Η αποστασιοποίηση των δανειοληπτών από τη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας απελευθερώνει σημαντικά κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 και του 2020. Φέτος είχε προβλεφθεί κρατική δαπάνη ύψους 150 εκατ. ευρώ ως επιδότηση του στεγαστικού δανείου για τις κατηγορίες δανειοληπτών που απώλεσαν τα εισοδήματά τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας προέβλεπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα διέθετε κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ ως επιδότηση στεγαστικού δανείου.
Με τα έως τώρα δεδομένα δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και θα παραμένουν αδιάθετα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αρμόδιος για τη σύνταξη του προϋπολογισμού σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους είπε ότι η πίστωση των 200 εκατ. ευρώ για το 2020 θα περιοριστεί μόλις σε 20 εκατ. ευρώ και η φετινή των 150 εκατ. ευρώ δεν θα αξιοποιηθεί χάρη στους δανειολήπτες. Εκτίμησε ότι για το σκοπό αυτό θα διατεθούν τελικά μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ.
Πηγές της αγοράς σημείωναν ότι αν επιβεβαιωθεί η αποτυχία της ρύθμισης αυτής (μέχρι και ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα ετοίμασε το δημόσιο για μόλις… 17 χρήστες μέχρι τώρα…), το θέμα επηρεάζει και το θέμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών καθώς αν εξαντληθεί η προθεσμία που έχουν οι πολίτες οι τράπεζες ή οι διαχειριστές των οφειλών θα μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς – κάτι που εξαρχής επιδίωκαν οι θεσμοί αλλά αντιδρούσαν όλες οι κυβερνήσεις για κοινωνικούς λόγους.
Ποιοι δανειολήπτες δικαιούνται την επιδότηση ;
Το ποσοστό της επιδότησης στεγαστικού δανείου διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.
Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.
Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και θα προωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την εγκεκριμένη αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία θα τηρεί μητρώο δικαιούχων συνεισφοράς Δημοσίου.