Τα σκήπτρα των επενδύσεων κρατά ο τουρισμός που εξακολουθεί να μαγνητίζει κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με πεντάστερα ξενοδοχεία να φιλοδοξούν να αποτελέσουν «disruptors» του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ποιες όμως, είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις, βάσει προϋπολογισμού, που βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης, ενώ ορισμένες έχουν, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιούνται;
– Ναυάγιο Ζακύνθου. Στην επανεκκίνηση της τουριστικής επένδυσης, της τάξης των 2 δισ. ευρώ, σε έκταση 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου προσβλέπει και η εταιρεία, του πρώην εμίρη του Κατάρ, Pimana. To έργο είχε παγιδευτεί στη δίνη της αντιδικίας των επενδυτών με την Εκκλησία της Ζακύνθου, που αφορά το εάν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας της έκτασης είναι νόμιμο. Ωστόσο, το τοπίο έχει, ως ένα βαθμό, ξεκαθαρίσει ύστερα από την απόφαση του πρωτοδικείου Ζακύνθου (20/2018), που κρίνει ως νόμιμη τη συναλλαγή, ενώ επιφυλάσσεται μόνο για τη νομή 3.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά, η Μητρόπολη Ζακύνθου αναφέρει ότι δεν έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, ενώ επίκειται, κατά τις ίδιες πηγές, η υποβολή νέας αγωγής αναγνώρισης της Κυριότητας της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών, επί μεγάλου τμήματος της έκτασης, που πωλήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί εάν η δικαστική διαμάχη…παραταθεί, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον της επένδυσης.
–Atalanti Hills. Σε προχωρημένο αδειοδοτικά στάδιο βρίσκεται η επένδυση €1,5 δισ. με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου να ολοκληρώνεται, διαδικασία που θα διαδεχθεί η έκδοση άδειας δόμησης. Σε τρεις χωρικές ενότητες (Νότος, Ζέφυρος, Βορράς) θα αναπτυχθούν, σε διαφορετικές φάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κατοικίες, κέντρο υδροθεραπείας, κατοικίες και γήπεδο γκολφ. Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση είναι περίπου 422.000 τ.μ., μέγεθος που κατανέμεται ανά ενότητα, ενώ για το σύνολο των Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων εντός της ΠΟΤΑ, η συνολική δόμηση, που επιτρέπεται να διατεθεί για την ανάπτυξη των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση, ανέρχεται σε 294.063 τ.μ. και δε μπορεί να ξεπερνά τις 2.941 κάθετες διηρημένες ιδιοκτησίες. Προβλέπεται ακόμη μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρων για τα ξενοδοχεία και 7,50 μ. για τις κατοικίες. Την επένδυση θα υλοποιήσει η εταιρεία Λοκρός, την οποία έχουν συστήσει από κοινού η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Europa Capital μαζί με την εταιρεία Prufrock Investments.
– Ithaca Odyssey Resort. Προς ένταξη στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) οδηγείται η εν λόγω τουριστική ανάπτυξη ύψους 480 εκατ. ευρώ, με την έκδοση της σχετικής απόφασης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) και τη συνακόλουθη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) να αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη σύγχρονου τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε έκταση 1.556 στρεμμάτων στην Τοπική Κοινότητα Περαχωρίου, στο νότιο τμήμα του Δήμου Ιθάκης. Θα διαθέτει συνολική χωρητικότητα περίπου 2.500 επισκεπτών, θα αποτελείται από τρία ξενοδοχεία, δύο οικιστικές περιοχές και μεγάλο αριθμό συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων εστίασης. Θα διαθέτει ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και καταδυτικό πάρκο.
–Elounda Hills. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχεδιαζόμενα έργα στην Κρήτη, αποτελώντας επένδυση, αρχικού προϋπολογισμού 409 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει ο Ρώσος επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ. Το αμέσως προσεχές διάστημα το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) αναμένεται να εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με το έργο να έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων. Η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), με το οποίο, ουσιαστικά, οριοθετούνται οι περιοχές χωροθέτησης των στρατηγικών επενδύσεων και ορίζονται μεταξύ άλλων οι όροι δόμησης και η διάταξη των εγκαταστάσεων. Το απαραίτητο αυτό βήμα θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης και στην έκδοση των αδειών δόμησης του έργου, που θα μπορούσε να ξεκινήσει να υλοποιείται την επόμενη χρονιά.
Η ανάπτυξη, σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ) και αντιστοιχεί σε δομήσιμη επιφάνεια 130.000 τ.μ.
Η Mirum Hellas σχεδιάζει να υλοποιήσει εκτός από ξενοδοχείο, πέντε αστέρων και 200 κλινών, και περισσότερες από 340 παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες θα βγουν στην αγορά σε τιμές από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.
Τμήμα ακόμη, της επένδυσης αποτελούν 17 υπερπολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ., που έχουν, ήδη, κατασκευαστεί και διατίθενται από 2 έως 11 εκατ. ευρώ καθεμία. Εκτός από τις 17 νεόδμητες βίλες, αυτό που στην έκταση θα γίνει εμφανές, προσεχώς, αφορά το πρώην ξενοδοχείο Ακρωτήρι που θα επαναλειτουργήσει υπό τη διαχείριση του brand Aria Hotels, που ανήκει στον όμιλο Λογοθέτη. Θα περιλαμβάνει 16 VIP σουίτες, αποτελώντας επένδυση ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακαινίζει, με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της, και τη βίλα Κούνδουρου που προϋπήρχε στην έκταση και έχει αγοραστεί από την Mirum Hellas.
–Costa Nopia. Στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου κοντά στα Ναυπήγεια, στη θέση Νωπήγεια, το τουριστικό – παραθεριστικό θέρετρο Costa Nopia, που σχεδιάζει o όμιλος Leptos, μέσω της θυγατρικής του Leptos Estates, αναμένεται να ενταχθεί στο καθεστώς διυπουργικών επενδύσεων. Πρόκειται για επένδυση ύψους 303 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί σε έκταση της τάξης των 1.000 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας 5 πολυτελή ξενοδοχεία, ιδιωτική μαρίνα, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, χώρους εμπορίου και αναψυχής.
–Art island. Στην Οξυά του νησιωτικού συμπλέγματος Εχινάδων, η εταιρεία Pimara (αποτελεί νέα εταιρική οντότητα σε σχέση με την Pimana) – μεγαλομέτοχος της οποίας είναι το επενδυτικό fund Al Rayyan – σχεδιάζει την κατασκευή ενός πρότυπου art island, που θα διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, οικισμό καλλιτεχνών, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις για υδροπλάνα, γκαλερί, αλλά και μουσεία, αποτελώντας επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το project είχε “παγώσει” λόγω δικαστικής αντιδικίας της εταιρείας με το αρχιτεκτονικό γραφείο Αγιοστρατίτη. Εν τέλει, η Pimara δικαιώθηκε, επιδιώκοντας, πλέον, την επανεκκίνηση της απαιτούμενης αδειοδοτικής διαδικασίας, με στόχο να ξεκινήσει η αξιοποίηση του νησιού, με το χρονοδιάγραμμα των Καταριανών επενδυτών να προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών σε διάστημα τριετίας.
–Ιτανός ΓΑΙΑ. Στη Σητεία, στην περιοχή Κάβο Σίδερο σε τροχιά αδειοδότησης το θέρετρο Ιτανός ΓΑΙΑ που σχεδιάζει η εταιρεία Minoan Group. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η έγκριση της οποίας είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Με βάση την πολεοδόμηση που έχει γίνει και διαθέτει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η επένδυση των 270 εκατ. προβλέπει την οικοδόμηση περίπου 108.000 τ.μ.
– Στα Χανιά, η Εθνικη Πανγαία με την Dimand σχεδιάζουν μία ακόμη τουριστική επένδυση, με την ΑΕΕΑΠ να έχει αγοράσει, προς περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, το 40% της εταιρείας Alpha Επενδυτική Περιουσία Χανίων (διαθέτει την έκταση 11,4 στρεμμάτων όπου θα υλοποιηθεί το έργο). Το υπόλοιπο 60% της εταιρείας, που αποτελεί μέλος του τραπεζικού ομίλου Alpha, έχει περιέλθει στo κοινό σχήμα που έχει ιδρύσει η Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της ανάπτυξης κυμαίνεται από 40 έως 50 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κατοικίες. Αυτή τη στιγμή, το project βρίσκεται στη φάση της εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.
– Στην Μύκονο, σε έκταση 90 στρεμμάτων στο Καλό Λιβάδι, η θυγατρική εταιρεία της Intrakat, Intradevelopment, σχεδιάζει τουριστική επένδυση της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 150 κλινών, όπως και πολυτελείς βίλες, με την εταιρεία να συμπράττει με τη βρετανική London & Regional για την ανάπτυξη του resort.
–Μykonos project. Στο νησί των Ανέμων, σε έκταση 60,3 στρεμμάτων στη θέση Καραπέτης της Άνω Μέρας, η αραβική AGC Εquity Partners, μέσω της εταιρείας Blue Iris, προγραμματίζει την υλοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης Mykonos project ύψους 60 εκατ. ευρώ. Μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΣΧΑΣΕ, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του έργου, αφότου συζητηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, θα προωθηθεί προς έλεγχο και έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η έκδοσή της απόφασης του ΣτΕ και η δημοσίευση του Π.Δ. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του τοποθετείται για τέλη της χρονιάς – αρχές 2020, κάτι που θα διαδεχτεί την έκδοση άδειας δόμησης.
–One & Only Kea Island Resort. To εν λόγω θέρετρο στην Τζιά, που είναι σε συνέχεια της συμφωνίας του ομίλου Dolphin Capital και της Kerzner International Holdings Limited, μετά τη θεμελίωσή του το καλοκαίρι, βρίσκεται στη φάση της κατασκευής από την εταιρεία Redex του ομίλου Κοπελούζου. Το έργο, ύψους150 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου και πολυτελών βιλών σε παραθαλάσσια περιοχή 640 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του νησιού, θα περιλαμβάνει 75 resort villas, έως 40 πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες (One & Only Private Homes), SPA, εστιατόρια και καταστήματα αναψυχής.