Πηγή Εικόνας: Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Ανακοινώθηκε και η 3η προκήρυξη της δράσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας & Διάχυσης».

 

Στόχος της προκήρυξης είναι η εκλαΐκευση της επιστήμης και ειδικότερα η διάδοση των επιστημονικών γνώσεων στην κοινωνία καθώς και η καλλιέργεια μιας ευρύτερης ερευνητικής κουλτούρας και μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία. Η προκήρυξη έχει προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο της χρηματοδότησης για κάθε έργο ανέρχεται στο ύψος των 100.000 ευρώ με τη διάρκεια του έργου να μπορεί να κυμαίνεται από ένα έως δυο χρόνια.

 

Η προκήρυξη περιλαμβάνει τις θεματικές Κόμβοι Έρευνας & Καινοτομίας στην Εκπαίδευση, Κόμβοι Διάχυσης Έρευνας και Κόμβοι Κυκλικής & Κοινωνικής Οικονομίας.

 

Απώτερος σκοπός της πρώτης θεματικής είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών και την παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχόμενου σε τομείς όπως η Επιστήμη & Τεχνολογία (π.χ. τομέας Ρομποτικής και Ηλεκτροκίνησης), η Μηχανική, οι Τέχνες και τα Μαθηματικά, καθώς και οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

 

Στόχος της δεύτερης θεματικής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ή/και μαθητών/εκπαιδευτικών στα σχολεία ή/και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων σχετικά με τις εφαρμογές της κυκλικής ή της κοινωνικής οικονομίας και τα οφέλη τους αναφορικά με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, επαγγελματικής αποκατάστασης, τη συνεργασία, τη συλλογική διακυβέρνηση των επιχειρήσεων, την κοινωνική υπευθυνότητα στο «επιχειρείν» σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στον αγροδιατροφικό τομέα, την εκπαίδευση, τις κατασκευές, την ενέργεια, την ανακύκλωση κ.ο.κ.

 

Στο πλαίσιο της τρίτης θεματικής υποστηρίζεται η διάχυση/προβολή ερευνητικών έργων/δράσεων σχετικών είτε με την κυκλική είτε με την κοινωνική οικονομία στην ευρύτερη κοινωνία ή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (π.χ. σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε νέους επιστήμονες, σε ευάλωτες/ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) ή/και σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές μέσα από καινοτόμες, πρωτότυπες προσεγγίσεις.

 

Οι προτάσεις για την εν λόγω δράση θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.